Coronavirus

Horesta kræver klart svar fra regeringen - ellers "bliver det døden for mange virksomheder"

Mette Ravn, der er direktør for Vingsted Hotel & Konferencecenter, er blandt dem, der efterlyser klare retningslinjer fra regeringen. Inge Lynggaard Hansen / Lynggaardhansenfoto.dk

Coronakrisen har allerede været dyr for hotel- og konferencebranchen. Men en 'vag udmelding' fra statsministeren har forværret krisen.

Mens den første fase i genåbningen af Danmark er begyndt, er der fortsat lange udsigter for nogle af de brancher, der er hårdest ramt af coronakrisen.

På et pressemøde i sidste uge lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), at forbuddet mod 'store forsamlinger' fastholdes til og med august.

Hverken på pressemødet eller efterfølgende forklarede statsministeren dog, hvad 'store forsamlinger' dækker over. Det møder nu kritik fra Horesta, der er en brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet.

- Vi har ikke kunnet få et klart svar, og det giver en usikkerhed. Ingen ved, hvor grænsen kommer til at gå. Måske er det ved 100, 500 eller 1000 personer. Måske flere. Men ingen ved det, og når man lever med den usikkerhed, så begynder aflysningerne at strømme ind, siger Katia Østergaard, der er administrerende direktør i Horesta.

Hotel: Vi har aflysninger helt ind i efteråret

En af de virksomheder, der allerede kan mærke usikkerheden, er Vingsted Hotel og Konferencecenter uden for Vejle.

Ifølge direktør Mette Ravn har coronakrisen allerede kostet dem 15 millioner kroner i tabt omsætning. De har været nødt til at fyre, og de næste måneder er 63 medarbejdere hjemsendt med fuld løn.

Resultatet vil formentlig blive, at et overskud sidste år på fire millioner vendes til et tab på mellem fem og ti millioner i år, anslår direktøren.

- Vi er egentlig med på, at vi bliver nødt til at tage et tab på den her krise. Men fordi udmeldingerne fra regeringen nu her har været så vage, har det slået bunden ud af mødemarkedet for efteråret. Kunderne kan ikke forholde sig til det, de bliver usikre, og så begynder de at aflyse, siger Mette Ravn.

I forhold til store forsamlinger er det helt rigtigt, at vi skylder et konkret svar

Statsminister Mette Frederiksen (S)

Ifølge en beregning fra Horesta taber hotel- og restaurationsbranchen cirka en milliard kroner om ugen i omsætning. Direktør Katia Østergaard roser de hjælpepakker, der allerede er blevet præsenteret, men hun advarer samtidig om, at usikkerheden kan kaste lange og farlige skygger ind i efteråret.

- Vi synes ikke, det er morsomt, at nogen er nødt til at holde hånden under os økonomisk, men det er simpelthen nødvendigt lige nu. Konsekvensen, hvis efteråret forsvinder, kan blive, at det her bliver døden for mange virksomheder, siger Katia Østergaard.

Statsministeren: Vi skylder et svar

Da statsministeren tirsdag holdt pressemøde for at fortælle om udviklingen af coronakrisen i Danmark, blev hun spurgt til formuleringen 'store forsamlinger' af Ritzau.

- I forhold til store forsamlinger er det helt rigtigt, at vi skylder et konkret svar. Så snart vi er klar med det, skal vi nok få det præsenteret. Jeg ved godt, at mange efterspørger det, lød svaret fra Mette Frederiksen.

Men ifølge Katia Østergaard, kan regeringen ikke blive ved med at udskyde detaljerne.

- Det her er ikke arrangementer, man lige stabler på benene på fem minutter. Nogle vil måske mene, at der er god tid til at finde ud af det, men hver eneste dag koster hundredetusindevis af kroner i aflysninger – og den eneste grund til, at jeg ikke siger millioner, er, fordi de store messer har holdt igen med at aflyse.