Coronavirus

Kina er langsomt ved at åbne igen – men et vigtigt dilemma lurer

Risikoen for smitte er stadig nærværende i Kina. Billedet er fra en frokostpause på en Dongfeng Honda-fabrik i Wuhan 23. marts. Bilproducenten siger, at 95 procent af arbejdsstyrken er vendt tilbage. Yi Xin / Ritzau Scanpix

Hele verden følger med, når Kina forsøger at genstarte en økonomi, der har været lukket ned. Også herhjemme bliver fremgangsmåden diskuteret.

Efter at have været lukket ned siden januar er store dele af Kina ved at åbne igen. I to måneder har coronapandemien lagt landet og dets økonomi stille, men nu hvor hverdagen er ved at indfinde sig, lurer et livsvigtigt dilemma:

Hvordan genstarter man en økonomi, der har været lukket ned for at bekæmpe en sygdom, uden at danne nye smittekæder?

På den ene side er hensynet til folkesundheden. Kommer der en ny bølge af coronasmitte, har en del af indsatsen været forgæves, og liv kan gå tabt.

På den anden side er hensynet til økonomien.

- Vi har en daglig værdidestruktion, der er af usete dimensioner. Man kan godt gå med livrem og seler for ikke at få flere smittede, men resultatet vil være, at man til sidst ikke har nogen penge at betale til sygehusene, siger Peter Lundgreen, der er grundlægger af Lundgreen’s Capital og ekspert i Kinas økonomi.

Som en smadret tallerken

Coronavirussen udspringer fra Wuhan-provinsen i det østlige Kina, og Riget i Øst var først og hårdest ramt.

Normalt står Kina for cirka en tredjedel af den globale vækst i verden, og den kinesiske økonomi er verdens næststørste, kun overgået af den amerikanske. Om Kinas økonomi er det blevet sagt, at ”når Kina nyser, så bliver resten af verden forkølet”.

Men i sidste uge var den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs ude med deres seneste beregning for, hvordan Kina ville klare sig igennem første kvartal af 2020.

Hvor man tidligere forventede en lille økonomisk vækst, forventer Goldman Sachs nu, at den kinesiske økonomi vil være ni procent mindre, end den var i slutningen af 2019.

- Det er altid ufatteligt nemt at smide tallerkenen ned, så den går i tusinde stykker. Det er et stort arbejde at samle den igen. Det er det samme med økonomien her, lyder vurderingen fra Peter Lundgreen.

Økonomien afhænger af folks frygt

Derfor venter en stor og vigtig opgave for det kinesiske styre i Beijing for at få de økonomiske hjul i gang – og gerne hurtigst muligt.

Ifølge CNN har styret allerede igangsat en række tiltag. Det drejer sig blandt om skattelettelser for små virksomheder, store offentlige projekter, der skal pumpe penge ud i samfundet, og særlige transporttilbud til landets 290 millioner migrantarbejdere for at få dem tilbage til arbejdet.

Men ifølge Peter Lundgreen kan den kinesiske stat kun trække en del af læsset. Selvom landet er vant til at lukke næsten helt ned for eksempel i forbindelse med kinesisk nytår, og man har erfaring fra andre epidemier, har coronafrygten haft en lammende effekt på dele af befolkningen.

- Man har lukket hele provinser og økonomier ned. Det har signaleret, at det er meget alvorligt, og det har skræmt befolkningen. Man kan relativt hurtigt lukke en økonomi ned, men det er sværere at åbne den op igen, for det er ikke sikkert, at befolkningen gør, som regeringen siger. Heller ikke i Kina, siger Peter Lundgreen.

- Kuren må ikke være værre end problemet

Mens dilemmaet er mest presserende i Kina, er de ikke ene om det.

Tidligere på ugen tweetede den amerikanske præsident Donald Trump med store bogstaver, at ”kuren må ikke være værre end problemet”.

Også herhjemme er debatten om afvejningen mellem økonomien og sundheden blevet åbnet. I en klumme hos BT erklærede tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sig enig med Trump i, at kuren ikke må blive værre end problemet.

- På et tidspunkt skal der løbes en kalkuleret risiko for, at Danmark ikke forbliver lukket, indtil en vaccine er opfundet. Ellers bliver prisen simpelthen for høj, lød det fra den tidligere statsminister.

Finansminister Nicolaj Wammen (S) har i et skriftligt svar til Berlingske oplyst, at regeringen "ønsker ikke at holde Danmark lukket én dag mere end nødvendigt".

- Forudsætningen er, at vi lykkes med at begrænse smittespredningen, og det er endnu for tidligt at konkludere på. Kunsten bliver at åbne på en måde, hvor smitten ikke pludselig spredes markant igen, så de ofre, vi som samfund har taget, ikke bliver forgæves, udtaler Nicolai Wammen i det skriftlige svar til Berlingske.