Coronavirus

Salling Group vil sløjfe lukkeloven i påsken på grund af coronavirus

COOP afviser idéen.

Danmarks største detailkæde Salling Group, der blandt andet omfatter Føtex, Netto og Bilka, foreslår nu, at man sløjfer lukkeloven midlertidigt for at undgå coronasmitte.

Det betyder, at alle butikker som en undtagelse får lov til at holde åbent skærtorsdag, langfredag, påskesøndag og anden påskedag.

- Det handler alene om sikkerhed. Påsken er det tidspunkt, hvor vi normalt har flest kunder i vores butikker, og selvom situationen er ekstraordinær i år, kan alle dagligvarekæder få en svær opgave med at opretholde covid-19-sikkerheden for både kunder og medarbejdere. Derfor vil vi gerne appellere til, at butikkerne kan holde åbent og medvirke til at sprede kunderne ud mest muligt, siger Per Bank, Direktør, Salling Group.

COOP afviser

Men ideen skydes ned af den anden store spiller på dagligvaremarkedet, COOP.

Vi mener, at der kan komme alvorlige problemer med forsyningssikkerheden, hvis man bare vælger at sløjfe lukkeloven i påsken, siger informationsdirektør Jens Juul Nielsen.

- Vi mener, at der kan komme alvorlige problemer med forsyningssikkerheden, hvis man bare vælger at sløjfe lukkeloven i påsken. Den er planlagt længe i forvejen, og vi risikerer kaos, hvis varerne skal bringes ud til 3000 butikker hen over påsken, siger informationsdirektør Jens Juul Nielsen.

Han peger også på, at behovet vil være meget lille, fordi der forventes et andet mønster i år, hvor påskefrokosterne, der i vidt omfang driver dagligevarehandelen, vil være aflyst.

- Det betyder, at behovet slet ikke vil være til stede i samme omfang som normalt, siger Jens Juul Nielsen.

Salling mener ikke, at de vil tjene ekstra på de fire åbningsdage, men påpeger, at man kan sprede trafikken på nogle af de travleste handelsdage i Danmark.

Brancheorganisationen De Samvirkende Købmand vil ikke kommentere ideen:

- Det må være op til en sundhedsfaglig vurdering, om det er en god idé. Det vil jeg ikke ind i en offentlig polemik om. Dertil er sagen for alvorlig, siger John Wagner, direktør for De Samvirkende Købmænd.

- Unødvendig risiko

Salling Group mener, at der er mange fordele ved forslaget.

- Vi gør vores allerbedste og har en stor opgave med at passe på hinanden, og derfor er jeg bekymret for, at vi udsætter os for en unødvendig risiko, hvis vi samler kunderne, som mange lukkedage unægteligt vil medvirke til, siger Per Bank.

COOP peger også på hensynet til medarbejderne som et argument for ikke at acceptere fire ekstra åbningsdage.

- Det er ikke rimeligt bare at inddrage fire fridage fra medarbejdere, der i øjeblikket knokler på livet løs, siger Jens Juul Nielsen.