Business

Dystre prognoser for amerikansk økonomi - og det kan være dårligt nyt for Danmark

En ansat på børsen i New York tager sig til hovedet. Lucas Jackson / Ritzau Scanpix

Goldman Sachs forventer, at den amerikanske arbejdsløshed vil stige fra 3,5 procent til 9 procent i løbet af i år.

Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs forventer nu et stort fald i USA's økonomi på grund af coronavirus.

Fredag sagde Goldman Sachs, at den regner med, at det amerikanske bruttonationalprodukt (BNP) vil falde med 24 procent i andet kvartal af 2020.

Hos investeringsbanken JP Morgan ser deres økonomer lignende tendenser, men er en smule mere optimistiske. Her forventede de fredag en nedgang i den amerikanske økonomi på 14 procent i andet kvartal. Dertil kommer, at JP Morgan har regnet sig frem til, at der kommer vækst i amerikansk økonomi i tredje og fjerde kvartal.

Udmeldingerne kommer, efter at de amerikanske aktiemarkeder i denne uge oplevede den værste uge siden oktober 2008.

På grund af det forventede fald i økonomien forudser Goldman Sachs, at den amerikanske arbejdsløshed vil stige fra 3,5 procent til 9 procent. I forbindelse med finanskrisen var USA's arbejdsløshedsprocent til sammenligning oppe på 9,6 procent.

Sindssygt afhængige af USA

Chefstrateg i Danske Bank, Henrik Drusebjerg, mener, at udmeldingen fra Goldman Sachs lyder voldsom.

- Ingen ved, hvordan det her kommer til at gå. Jeg har aldrig set så mange analyser, der peger i hver sin retning, siger han til TV 2.

Hvis amerikansk økonomi skulle ende med at få et stort tilbageslag, er Henrik Drusebjerg dog ikke tvivl om, at det vil kunne mærkes i Danmark.

- EU og Danmark er sindssygt afhængige af USA's økonomi, siger han.

I 45 ud af USA's 50 stater er alle skoler blevet lukket, mens mange barer og restauranter også er blevet lukket ned, efter præsident Donald Trump i mandags opfordrede folk til ikke at forsamle sig.

Ny stor hjælpepakke på vej

Imens alt det her sker, så stiger antallet af smittede og døde i USA.

Lørdag morgen var der ifølge CNN konstateret 21.070 smittede personer i landet - fredag var omkring 17.000 personer testet positiv for coronavirus.

266 personer har mistet livet i USA på grund af virussen.

Coronavirussen har for alvor ramt amerikanerne og amerikansk politik, og derfor er politikerne i fuld gang med at få landet en aftale om en økonomisk hjælpepakke for at dæmpe de økonomiske effekter af coronakrisen.

Lørdag fortæller Larry Kudlow, der er økonomisk rådgiver i Det Hvide Hus, at Senatet er på vej med en økonomisk hjælpepakke til amerikanerne på 2 trillioner dollar - altså 2.000 milliarder dollar.

Beløbet er næsten en fordobling af det oprindelige beløb for en hjælpepakke, som USA’s regering meldte ud tidligere på ugen.