EU-kommissær: - Vi er i krig med virussen. En økonomisk krig
Europa ser ind i en recession, lyder advarslen fra EU’s kommissær for det indre marked. Samtidig bløder aktiemarkederne milliarder.
Til trods for, at regeringer og hele Europa i øjeblikket præsenterer den ene økonomiske hjælpepakke efter den anden, ser Europas økonomi ind i et mørkt år.
Det siger Thierry Breton, der er EU-kommissær for det indre marked, ifølge Reuters. Hvor man tidligere forventede en økonomisk vækst på tværs af Europa på cirka 1,4 procent, ser tallene nu anderledes ud, lyder det fra kommissæren.
- Nu forventer vi en negativ påvirkning på mellem 2 og 2,5 procent, sagde Breton, da han mandag gæstede den franske radiostation BFM Business.
EU-kommissæren omtalte det samtidig som en ”selvfølgelighed”, at der nu kommer en recession i den europæiske økonomi. Der er ikke én fast definition af, hvad en recession er, men ofte bruges det som begreb for en periode på mindst to kvartaler i streg, hvor økonomi skrumper.
Allerede inden coronaudbruddet i år var flere af de største europæiske økonomier begyndt at tabe pusten. Men med virusudbruddet er situationen blevet yderligere forværret.
- Vi er i krig med virussen. En økonomisk krig, lød det fra Thierry Breton.
Fire hjælpepakker på en uge
Meldingen fra Breton kommer efter en uge, der har kastet såvel den danske, europæiske og den globale økonomi ud i et nærmest uset stormvejr.
Tirsdag præsenterede den danske regering den første hjælpepakke til erhvervslivet. Det indebar blandt andet udskydelse af moms, arbejdsmarkedsbidrag og A-skat i en periode for virksomheder samt kompensation til arrangørerne af visse arrangementer, der blev tvunget til at aflyse.
Allerede to dage efter fremlagde regeringen de næste initiativer, der skulle være med til at ”holde hånden under danske arbejdspladser”.
Det indebar blandt andet, at penge- og realkreditinstitutter fik mulighed for at frigøre deres tvungne opsparingskonto, den kontracykliske kapitalbuffer, for at kunne yde lån til husholdninger og virksomheder i bekneb.
Søndag fremlagde statsminister Mette Frederiksen (S) sammen med arbejdsmarkedsparter en ny trepartsaftale, der er blevet beskrevet som historisk. Her tilbyder staten at betale op til tre fjerdedele af fyringstruede privatansattes løn, hvis deres arbejdsgiver ikke fyrer dem.
Senest i dag, mandag, har Skatteministeriet lagt op til nye tiltag, der skal hjælpe små og mellemstore virksomheder med øget likviditet - altså de penge, de har til rådighed. Det skal ske gennem udskydelse af indbetaling af moms og B-skat.
I USA har præsident Donald Trump erklæret nødretstilstand, og mandag har regeringen i Sverige fremlagt en hjælpepakke til erhvervslivet, der har en værdi i omegnen af 200 milliarder danske kroner.
Blodrøde tal på aktiemarkederne
Trods tiltagene er listen over lidende og nødstedte firmaer lang. Danske hoteller og konferencer er hårdt ramt af aflysninger, ligesom dele af rejsebranchen er blevet beskrevet som værende ”i knæ”. Søndag meddelte SAS, at de sender op mod 10.000 medarbejdere hjem – herunder cirka 4000 i Danmark.
Også på de finansielle markeder har uroen sat dybe spor. Siden det danske eliteindeks for aktier, C25-indekset, var på sit højeste i midten af februar, er det faldet med næsten 30 procent. Lignende fald ses over en række af de største og vigtigste aktieindekser i både USA og Europa.
Mandag er endnu en mørkerød dag for aktionærerne. Efter tre timers handel er C25-indekset nede med mere end fem procent i forhold til lukkekursen fredag.
Det store tyske Dax 100-indeks er mandag faldet med mere end syv procent sammenlignet med kursen fredag, og FTSE 100-indekset i London har tabt mere end seks procent af sin værdi, siden handlen åbnede efter weekenden.