Coronavirus

SAS sender op til 10.000 ansatte midlertidigt hjem

I Danmark betyder det, at 4000 ud af 4200 medarbejdere sendes hjem.

Flyselskabet SAS sender op til 10.000 af deres medarbejdere hjem som følge af coronavirussen SARS CoV-2 og sygdommen covid-19.

Det oplyser administrerende direktør Rickard Gustafsson på et pressemøde fra hovedkontoret i Stockholm søndag eftermiddag.

Årsagen er, at selskabet har oplevet en massiv nedgang i passagerer, efter Danmark og store dele af Europa er blevet lukket ned.

- Det er selvfølgelig drastiske tiltag. Men vi må tilpasse os den virkelighed, vi har lige nu, siger Rickard Gustafsson.

- Det er en krise, der er gået fra land til land og har påvirket industri efter industri. Og myndighederne har jo taget kraftige tiltag for at nedbryde den og begrænse smitten. Men for flyene og SAS indebærer lukkede grænser og manglende mulighed for at besøge verdens lande, at efterspørgslen til og fra Skandinavien mere eller mindre er forsvundet, siger Rickard Gustafsson.

Rickard Gustafsson fortæller, at fokus vil være på destinationer, hvor selskabet har mange kunder, der skal hjem, og på de nøgledestinationer, der er vigtige for infrastrukturen.

4000 sendes hjem i Danmark

I Danmark betyder det, at 4000 ud af 4200 medarbejdere sendes hjem.

Og samtidig skæres antallet af ruter ned fra 100 til én - ruten mellem København og Aalborg, fortæller Simon Pauck Hansen, koncerndirektør i SAS i Danmark, til TV 2.

De fleste har formentlig pakket deres kufferter og er på vej hjem. Hvis ikke, vil jeg anbefale, at man gør det

Simon Pauck Hansen, koncerndirektør SAS Danmark

- Vi får ingen nye bookinger. Og det betyder også, at der er god grund til at sætte virksomheden på pause. De restriktioner, der er lagt på, betyder jo, at der ikke er nogle kunder, der bestiller billetter, siger Simon Pauck Hansen.

Koncerndirektøren fortæller, at virksomheden som sådan er sund, men at der er et "likviditetberedskab", der nedsættes for at sikre fremtiden.

Og til de danskere, der befinder sig ude i verden er der ét råd:

- De fleste har formentlig pakket deres kufferter og er på vej hjem. Hvis ikke, vil jeg anbefale, at man gør det, siger Simon Pauck Hansen.

Beslutningen fra SAS kommer, samme dag som den danske regering annoncerede, at den vil give et tilskud på 75 til 90 procent af de ansattes løn til virksomheder, der må fyre og sende ansatte hjem som følge af coronavirussen.

Lyn-analyse

Alle luftfartsselskaber er truet på deres liv. Derfor kommer der også nogle gigantiske hjælpepakker til SAS. Og det er rigtigt, at SAS er godt rustet. Men når det er sagt, så er det her en historisk situation. Der er tale om næsten en nedlukning, når man skærer 80-90 procent af SAS. Vi er en situation, som man kan sammenligne med den, hvor en askesky på Island generede og lukkede store dele af luftrummet. Dengang havde man nogle værktøjer, og jeg forventer, at regeringerne også vil benytte sig af disse denne gang.

Aftalen gælder virksomheder, der står overfor at skulle afskedige mindst 30 procent af medarbejderne eller mindst 50 ansatte. Aftalen gælder kun, hvis virksomhederne ikke fyrer.

For funktionærer er der et lønloft på 23.000 kroner, mens der for timelønnede er et på 26.000 kroner. Ordningen vurderes at koste staten omkring 2,6 milliarder kroner.

Finansminister Nicolai Wammen (S) understregede, at pakken også gælder flybranchen.

Flyselvskabet SAS sender op til 10.000 ansatte hjem midlertidigt. I Danmark betyder det, at 4000 ud af 4200 medarbejdere sendes hjem.

Andre flyselskaber skærer ned

Allerede 3. marts annoncerede SAS, at coronakrisen ville koste selskabet dyrt. Her annonceredes det, at alle fly til Norditalien ville blive aflyst. Samtidig lød det i en fondsbørsmeddelelse, at nedgangen i passagerer ville betyde nedskæringer i administrationen og til personaleudgifter og markedsføring - samt indførelse af et ansættelsesstop.

Og 10. marts bad selskabet så sine medarbejdere om at gå 20 procent ned i løn i en periode. Årsagen var ”afmatning i markedet” og lavere efterspørgsel. Arbejdstiden blev ved samme lejlighed skåret 20 procent.

Pressechef Kristoffer Meinert fortalte til TV 2, at beslutningen blev taget for at vise ”rettidig omhu”.

Hvad er covid-19 og coronavirus?

  • Corona er en familie af virusser, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene. De almindelige CoV er globalt udbredte og forekommer hyppigst efterår og vinter.
  • Der findes nu seks forskellige CoV, som kan smitte mennesker. MERS og SARS er mest sjældne og alvorlige.
  • Den aktuelle virus hedder SARS-CoV-2  (Severe acute respiratorysyndrome coronavirus 2) og havde sit udbrud fra Kina i december 2019. 
  • Verdenssundhedsorganisationen, WHO), meddelte 11. februar 2020, at den sygdom, man får af den nye virus, har navnet covid-19 (coronavirus disease 2019).

SAS er ikke det eneste flyselskab, der har mærket konsekvenserne af coronavirussen.

14. marts annoncerede flyselskabet KLM, at op mod 2000 stillinger vil blive fjernet, og 12. marts aflyste Norwegian 3000 afgange og annoncerede, at omkring halvdelen af de ansatte vil blive sendt hjem.

Danmarks største lufthavn, Københavns Lufthavn, har på en uge oplevet en tredjedel færre rejsende og forudser dage, hvor reduktionen kan være 70 procent i forhold til en normal dag.

28 danskere indlagt

Ifølge Johns Hopkins Universitetet, der laver en løbende optælling over smittede, døde og raskmeldte, er 156.400 smittet med coronavirus på verdensplan, mens godt 74.000 af dem siden er erklæret raske. Næsten 6000 er døde.

I Danmark er 864 bekræftet smittet, men det reelle tal er højere, da myndighederne ikke længere tester alle potentielt smittede, men kun dem, der udviser alvorlige symptomer. To danskere er raskmeldte.

28 danskere er indlagt, heraf to på intensiv.

To ældre på henholdsvis 80 og 81 år, der var smittet med covid-19, er afgået ved døden torsdag og lørdag, bekræftede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) overfor TV 2 lørdag.