Efter Trumps forbud: Den danske flybranche er meget tæt på en nedsmeltning

I Norge frygter flybranchen, at indrejseforbuddet kan få "episke konsekvenser".

Det kommer til at få alvorlige konsekvenser for den danske luftfartsbranche, at USA nu lukker for flyvninger fra Europa.

Sådan lyder meldingen fra brancheforeningen Dansk Luftfart, som i den kommende tid forventer, at der også vil udstedes indrejseforbud i andre lande i verden.

- Hvis vi tager en skala fra et til ti, hvor ti er et scenarie, hvor det hele går i stå, så er vi absolut i den øvre ende af skalaen. Vi er på et ni for nuværende, siger Michael Svane, der er direktør for brancheforeningen Dansk Luftfart.

Meget tæt på nedsmeltning

Brancheforeningen repræsenterer danske flyselskaber og lufthavne, og Michael Svane har i løbet af torsdag morgen været i kontakt med mange bekymrede medlemmer.

- Vi er derhenne, hvor det er en luftfartsbranche i frit fald. Vi er meget tæt på en nedsmeltning. Der kommer ikke til at flyve ret mange fly de næste par uger i hvert fald, siger Michael Svane.

Over en bred kam er aktiemarkeder og oliepriser natten til torsdag dansk tid også i frit fald. Det sker, som reaktion på at USA's præsident, Donald Trump, har meddelt et rejseforbud fra Europa til USA i foreløbigt 30 dage.

Også i Norge vækker meldingen fra USA bekymring. Her siger Yngve Carlsen fra Norsk Flygerforbund sådan til telegrambureauet NTB ifølge NRK:

- Det her har episke konsekvenser for luftfarten. Det kan føre til en total nedsmeltning. Her må myndighederne ganske enkelt gribe ind. Hele transportinfrastrukturen inden for luftfart kan jo blive ændret dramatisk, siger han.

Selskaber kan lukke

Ifølge Michael Svane kan man ikke udelukke, at vi vil se en helt forandret flybranche på den anden side:

- Jeg tror ikke, at man kan udelukke, at nogle danske selskaber ikke kommer til at overleve, siger han.

Tidligere torsdag har SAS meldt ud, at man foreløbigt regner med, at torsdagens ni flyvninger fra Skandinavien til USA kommer til at flyve helt normalt.

I en mail til TV 2 bekræfter SAS, at det er en alvorlig situation:

- Det er alvorligt for SAS og for hele luftfartsbranchen. Vi er glade for enhver håndsrækning der kommer, og ser frem mod regeringens tiltag. Vi er desuden i dialog med fagforeningerne for at få arbejdet os frem til en løsning, lyder det fra SAS-pressechef Kristoffer Meinert.

Søndag kunne flymediet Check-in.dk skrive, at regeringen er i overvejelser om at komme pressede danske flyselskaber til undsætning.

Store konsekvenser for Norwegian

Selve coronavirussens udbredelse har allerede haft konsekvenser for det norske flyselskab Norwegian, som er yderligere ramt af indrejseforbuddet til USA.

Selskabet havde i forvejen aflyst 3000 flyvninger de kommende måneder, men torsdag morgen kunne man også konstatere, at Norwegian-aktien faldt 20 procent på børsen i Oslo.

Over for NRK har Norwegian dog foreløbigt ikke en reaktion på det amerikanske indrejseforbud:

- Vi er selvsagt klar over, at der er kommet restriktioner fra USA, men vi må vende tilbage med mere information lidt senere i dag. For nuværende opererer vores flyvninger til og fra USA som normalt, siger Norwegian-talspersonen Astrid Mannion-Gibson til det norske medie.

TV 2 arbejder også på at få en kommentar fra det danske flyselskab DAT.