Business

C25 sætter bundrekord og taber 184 milliarder i værdi

Hele aktiemarkedet har torsdag tabt over 200 milliarder i værdi. Aktierne bløder under coronaudbruddet.

De danske aktier begyndte torsdag morgen med at få store stryg. Det er fortsat dagen igennem, hvilket har forårsaget et rekordstort fald på C25-indekset.

Således ender det ledende danske aktieindeks, C25, torsdag med det største endagsfald i sin historie. Indekset er ved lukningen af børsen faldet med 8,03 procent.

Dermed er den hidtidige bundrekord, der blev sat mandag i denne uge, blevet slået. Her faldt indekset med 5,49 procent.

Torsdagens dyk svarer til, at indeksets selskaber samlet har tabt markedsværdi for over 184 milliarder kroner. Hele aktiemarkedet har torsdag tabt over 200 milliarder i værdi, skriver Ritzau Finans.

Største fald i C25-indeksets historie

Faldet er det største i C25-indeksets historie. Kursfaldet er samtidig på niveau med, hvad man så under finanskrisen i 2008.

Det er desuden ifølge Ritzau Finans det største fald for et ledende dansk indeks siden 6. oktober 2008, hvor det daværende C20-indeks faldt 11,1 procent.

Ingen af de danske eliteaktier gik fri den dårlige stemning. Allerværst endte det for Royal Unibrew, der faldt med 15,7 procent.

Kursfaldet hænger særligt sammen med coronavirusset. Der er usikkerhed om, hvad de økonomiske konsekvenser bliver på både kort og længere sigt.

C25-indekset blev skabt i slutningen af december 2016.

Det består af i alt 24 virksomheder - men 25 aktier. Det skyldes, at transport- og logistikkoncernen A.P. Møller-Mærsk er repræsenteret med både en A- og B-aktie i indekset.

Store fald i amerikanske aktier

Aktiemarkedet i USA faldt også drastisk torsdag. Det voldsomme fald medførte, at handlen på børserne kort efter åbning blev suspenderet i 15 minutter.

Børsindekset Dow Jones er også faldet med 10 procent torsdag, hvilket er det største fald siden 1987.

Desuden er Nasdaq, der er det aktiemarked i verden med flest noterede selskaber, gået tilbage med 20 procent siden det stod rekordhøjt onsdag 19. februar.

De massive kursfald medførte et handelsstop. Reglerne om handelsstop er til, for at der ikke skal opstå panik. Handlen blev genoptaget et kvarter efter, og faldene var derefter mere moderate end før.