Business

Her er hjælpepakken til erhvervslivet

Tirsdag præsenterede regeringen tre initiativer, der skal hjælpe erhvervslivet. Flere er på vej.

Tirsdag eftermiddag har regeringen præsenteret tre nye initiativer, der skal ”holde hånden under” det danske erhvervsliv i lyset af coronaudbruddet.

  • Det første initiativ omhandler kompensation til de arrangører, der i marts har været nødsaget til at aflyse eller udskyde arrangementer med flere end 1000 deltagere. I fredags ”opfordrede” statsminister Mette Frederiksen (S) netop til dette, men fordi der ikke var tale om et egentlig påbud, efterlod det mange arrangører i en økonomisk klemme, lød kritikken.
  • Det næste initiativ omhandler ny hastelovgivning, så virksomheder kan udskyde betalingen af moms, arbejdsmarkedsbidrag (AM-bidrag) og A-skat. Mens virksomhedernes betaling af A-skat og AM-bidraget bliver udskudt i fire måneder, er det kun store virksomheder, der kan få udskudt sin momsbetaling, og kun i én måned. Det er EU-lovgivning, der sætter grænsen her, lød det på pressemødet.
  • Det tredje initiativ omhandler en ’corona-enhed’, der skal drøfte målrettede og konkrete forslag til midlertidige tiltag, der kan afhjælpe aktuelle udfordringer som følge af virussen. Udover Regeringen vil Dansk Industri, Dansk Erhverv og fagforeningen FH være faste medlemmer af enheden, der i første omgang vil have fokus på transporterhvervene samt turisme og oplevelsesøkonomi.

Udskyder betalinger for 125 milliarder

På pressemødet lød det, at de den samlede sum for det andet initiativ – udskydelsen af moms, AM-bidrag og A-skat – vil frigøre ”godt 125 milliarder kroner” til virksomheder. Pengene skal dog stadig betales. Det er blot deadlinen for, hvornår de skal indbetales, der er blevet udskudt.

Ifølge regeringens beregninger vil virksomhederne således få 90 milliarder kroner ekstra til gode i fire måneder som følge af den udskudte A-skat og AM-bidrag. For de betalinger, der ifølge planen skulle indbetales 30. april, kan det nu vente til 31. august for store virksomheder.

AM-bidraget og A-skatten, der skulle afregnes i slutningen af maj, kan nu vente til 30. september og så fremdeles.

Momsudskydelsen for store virksomheder beløber sig til 35 milliarder kroner. Regeringen definerer her store virksomheder som virksomheder med en årlig momspligtig omsætning på over 50 millioner kroner.

Respondenter til Megafon

TV 2 har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du tænke dig at være medlem af Megafon’s Danmarkspanel? Det er et repræsentativt sammensat ”mini-Danmark”, hvor medlemmerne løbende får tilsendt spørgsmål.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 Nyhederne.

Hvis du vil have din stemme hørt i debatten, så tryk her og tilmeld dig.

Flere tiltag på vej

Selvom den danske økonomi ifølge Nicolaj Wammen (S) grundlæggende er sund og robust, er situationen alvorlig, og derfor er tiltagene nødvendigt:

- Virkeligheden er den, at coronavirussen kommer til at have økonomiske konsekvenser, fordi virksomheder i en periode bliver tvunget ned i tempo. Men med de initiativer, vi har her, kan vi reducere risikoen for, at konsekvenserne sætter sig dybere spor end højest nødvendigt, sagde finansministeren.

Initiativerne blev fremlagt tirsdag eftermiddag på et pressemøde i Finansministeriet, hvor det flere gange blev understreget, at tiltagene kun er de første af flere.

Hvilke knapper der senere kan drejes på, kom regeringen dog ikke ind på.