Business

Efter rekordfald – nu stiger aktierne igen

Efter mandagens store fald på de største aktieindekser i verden er tirsdagen startet i grønt.  Charly Triballeau / Ritzau Scanpix

Alle de største aktieindekser har blødt store summer i løbet af 2020.

Mens mandag var blodrød på aktiemarkederne over hele verden, er tirsdag startet med en stigning.

I Danmark faldt det danske eliteindeks, C25-indekset, med 5,5 procent mandag, men tirsdag klokken 13.30 - 4,5 time efter at børsen er åbnet - er indekset oppe cirka 1,4 procent.

Det er især transportgiganten A.P. Møller-Mærsk, ISS og Chr. Hansen, der trækker indekset op ad med en stigning på cirka 5 procent hver.

Værste dag siden finanskrisen

Mandagens fald var det største for C25-indekset i adskillige år.

De store aktieindekser i USA sluttede dagen endnu lavere og noterede sig for det største fald på en enkelt dag siden finanskrisen stod i lys lue i 2008. Kort efter at børsen i New York, New York Stock Exchange, åbnede mandag, var den faldet så massivt, at al handel blev midlertidigt suspenderet.

I løbet af natten til tirsdag dansk tid så også de største asiatiske aktier ud til at falde igen. Det store japanske indeks Nikkei var undervejs nede med 4 procent. Men efterhånden som timerne gik, steg kurserne, og det japanske indeks såvel som resten af de dominerende aktieindekser i Asien sluttede i plus.

Store fald for året

Tirsdag formiddag er der grønne tal over hele linjen på de største indekser i Europa.

Euro Stoxx 50, der samler de 50 største virksomheder i Europa, tyske Dax og britiske FTSE 100 er således alle oppe med mellem 2,5 og 3 procent i forhold til lukkekursen mandag.

Samtlige af de største europæiske aktieindekser er dog fortsat markant lavere, end da året startede. Alle har de mistet cirka 10 procent af deres værdi sammenlignet med starten af året.

Endnu værre står det til i Norge, hvor en stor del af de største firmaer arbejder i oliebranchen. Her har aktiekurserne mistet mere end 20 procent af deres værdi siden årsskiftet.

I Danmark er tabet for C25-indekset mere end fem procent for året indtil videre.