Business

Europæiske aktiekurser styrtdykker - danske aktier er blodrøde

Det danske eliteindeks, C25-indekset, var på vej mod det største fald siden finanskrisen.

Aktieindekset over de største og vigtigste danske aktier, C25-indekset, faldt mandag formiddag med mere end seks procent sammenlignet med lukkeprisen fredag.

Indekset åbnede klokken 9, og kort efter ramte aktiekurserne bunden med et samlet fald på 6,7 procent. Siden er aktiekurserne dog steget en smule, og klokken 10.30 er faldet på cirka fire procent.

Havde tendenserne fra de første minutters handel fortsat, kunne der være blevet sat negativ rekord for C25-indekset. I starten af 2016 faldt indekset med knap 5,5 procent på en enkelt dag. Det er det største fald på en enkelt dag siden finanskrisen.

For 14 dage siden mistede C25-aktierne samlet set 3,8 procent af deres værdi på én dag, og det var det største enkeltstående fald siden 2016. Dagens aktiekurs kan ende i samme niveau, hvis ikke det stiger yderligere inden børsen lukker klokken 17.

Det er især Danske Bank, Pandora, der har været plaget af coronavirussen i Kina, cementvirksomheden FLSmidth og transportselskabet DSV-Panalpina, der har taget slag på børsen mandag. Klokken 10.30 står de alle til at få skåret mellem seks og syv procent af deres værdi væk.

Store fald i resten af Europa

Det er ikke kun de danske aktier, der er startet ugen med blodrøde tal.

Det store tyske aktieindeks Dax faldt med mere end otte procent fra start, og befinder sig nu i et minus på cirka fem procent.

Indekset over de 30 største selskaber i Stockholm er faldet med cirka fem procent og det norske eliteindeks OBX er mandag faldet med cirka otte procent.

FTSE 100, der er et indeks over de 100 mest værdifulde aktier, der er børsnoteret i London, er faldet med mere end seks procent.

Coronabekymring og oliekrise

Ifølge Andreas Østerheden, der er chefstrateg i Nordea, er det særligt to ting, der kaster aktiemarkederne ud i et fald.

Dels peger han på, at den fortsatte spredning af coronavirussen har en betydning, og dels er olieprisen natten til mandag dansk tid styrtdykket med mere end 20 procent. Årsagen er, at oliekartellet Opec, og deres samarbejdspartner gennem de seneste år, Rusland, ikke har kunne blive enige om en ny aftale, der skulle være med til at holde prisen på olie oppe.

Aktiefaldet mandag kommer efter nogle i forvejen dyre uger for investorerne. Frem til midten af februar steg C25-aktierne med rekordfart, men en uge efter var hele årets gevinst væk, og i dag er den samlede værdi af C25-aktierne godt seks procent lavere end i starten af året. Forklaringen skal i høj grad findes i coronavirussen samt frygten for dens konsekvenser, forklarer Andreas Østerheden.

- Vi har ikke set så kraftige og så hurtige fald siden finanskrisen. Det er fordi, der er en usikkerhed over verdensøkonomien på helt kort sigt, fordi investorerne har svært ved at finde ud af: Dels hvor meget spreder virussen sig, og dels hvad vil det få af økonomiske konsekvenser?