Business

Blodrød rekorddag på aktiemarkedet: - Ikke noget, vi har set siden finanskrisen

Mandag faldt aktiepriserne på New York Stock Exchange så meget, at al handel blev midlertidig suspenderet. Her ser Meric Greenbaum bekymret til kort forinden. Timothy A. Clary / Ritzau Scanpix

Det danske eliteindeks er mandag faldet rekordmeget, men overalt i verden er aktiemarkederne i rødt.

Mandag 9. marts 2020 vil blive skrevet ind i aktiemarkedernes historiebøger.

Klokken ni åbnede det danske eliteindeks, C25-indekset, der består af de vigtigste og mest værdifulde danske aktier, med et stort fald. Få minutter efter åbningen var 6,7 procent af indeksets værdi således skåret bort i et regulært blodbad på aktiemarkedet.

Over den næste time steg aktiekurserne en smule, men i løbet af eftermiddagen faldt de igen. Da C25-indekset lukkede klokken 17 kunne dagens kurstab for C25-aktierne opgøres til 5,49 procent sammenlignet med lukkekursen fredag.

Det er det største fald på en enkeltstående dag siden C25-indekset blev introduceret i 2016. Den tidligere bundrekord stammer fra slutningen af februar og lød på 3,8 procent.

- Det er meget, meget store fald. Den udvikling, vi har set på det seneste, og som vi har set i dag, er ikke noget, vi har set siden finanskrisen. Så der er en mægtig nervøsitet på de finansielle markeder lige for tiden, siger Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea, umiddelbart efter, at C25-indekset lukkede.

Tab over hele linjen

Det er især Danske Bank, der mandag har fået fjernet mere end en tiendedel af sine aktieværdi, samt Novozymes, Pandora og Lundbeck, der har trukket indekset i rødt.

Men uanset hvilken af de 25 aktier, man kigger på, har mandagens aktienedtur været dyr. Dem, der har klaret sig bedst, har således tabt mere end to procent af deres værdi.

Artiklen fortsætter under listen

Globale nedtur

Det er dog ikke kun de danske aktier, der har taget et styrtdyk mandag.

Det dominerende aktieindeks i Tyskland, DAX, er mandag eftermiddag på vej mod et kursfald på cirka 7,5 procent for dagen.

FTSE 100, der består af de 100 mest værdifulde selskaber, der er børsnoteret i London, har set et lignende tab.

Det franske CAC 40, der har hjemme i Paris, er faldet knap 7,85 procent i løbet af mandagen, og i New York gik det så voldsomt for sig, at handlen midlertidigt blev suspenderet fordi aktiefaldet var så stort.

Oliekrig ramler sammen med coronakrise

De rekordstore aktiefald kommer efter et par uger, der i forvejen har været meget dyre for investorer i hele verden.

Årsagen har ikke mindst været den frygt og uro, coronavirussen har affødt.

- Jeg vil sige, at jeg har fået lidt svedige hænder over den udvikling, vi har set på det seneste, for det er ikke bare i dag. Det har været over de seneste uger, aktiemarkedet har taget sig en ordentlig tur nedad, og derfor synes jeg efterhånden, at det begynder at se lidt bekymrende ud, siger Helge Pedersen.

Han peger på, at mandagens store aktiefald ikke mindst skal ses i lyset den oliekrise, der er opstået henover weekenden. Her er det blevet klart, at oliekartellet OPEC ikke har kunnet nå frem til en aftale med Rusland om, hvor meget olie, der skulle produceres, og til hvilken pris det skal sælges.

Resultatet er, at olieprisen er styrtdykket, og en tønde nordsøolie kan således erhverves for det halve af, hvad de kostede i starten af året.

- Det er meget uheldigt, at man ser oliestaterne bekæmpe hinanden, når vi står her i en mulig recession i den globale økonomi, siger Helge Pedersen.