Business

Lego bygger rekordregnskab

Der er i øjeblikket 570 Lego-butikker verden over. I år skal der åbnes 150 nye - de 80 af dem i Kina.

Verdens største legetøjsproducent, danske Lego, solgte for rekordmange penge sidste år. Det fremgår af virksomhedens netop offentliggjorte regnskab.

Her kan man se, at Legos omsætning i 2019 voksede til 38,5 milliarder kroner. Det er cirka to milliarder kroner mere end sidste år, og mere end Lego nogensinde har omsat for før.

- 2019 var et stærkt år, hvor vi klarede os bedre end legetøjsbranchen, øgede salget til forbrugerne og tog markedsandele i alle vores største markeder, udtaler Niels B. Christiansen, der er topchef i Lego-Koncernen, i en pressemeddelelse.

Her kan man også læse, at Lego solgte mere på samtlige markeder. I Nord- og Sydamerika samt Vesteuropa var vækstraterne encifrede, oplyser Lego, men i Kina endte firmaet med "stærke tocifrede vækstrater".

Trods fremgangen i omsætning, stiger resultatet på Legos bundlinje kun en et par procent. Sidste år landede legetøjskoncernen et overskud på lidt mere end otte milliarder kroner, i 2019 lød bundlinjen på 8,3 milliarder kroner.

Store planer

I pressemeddelelsen forklarer Lego-chefen Niels B. Christiansen, at årets resultat skal ses i lyset af, at der er blevet foretaget større investeringer i "langsigtede vækstinitiativer".

- Vores branche bliver – som mange andre – ændret af digitaliseringen og de globale socioøkonomiske forandringer. Vi udnytter vores stærke finansielle fundament til at investere i initiativer, der sikrer, at vi er forberedt på disse trends, og som gør det muligt at vokse på den lange bane, udtaler Niels B. Christiansen.

Der er i øjeblikket 570 Lego-butikker rundt om i verden, men ifølge planen, skal der åbnes yderligere 150 butikker i år. 80 af dem skal efter planen åbnes i Kina, oplyses det i pressemeddelelsen.

Dansende formand tager et skridt tilbage

Jørgen Vig Knudstorp - der i efteråret 2004 overtog posten som topchef i Lego, og bestred posten frem til slutningen af 2016 - tager et trin ned ad ranglisten internt i Lego.

Siden Vig Knudstrorp stoppede som topchef ved årsskiftet mellem 2016 og 2017, har han været formand for firmaets bestyrelse. Som øverste chef for Lego, skabte Vig Knudstrorp i 2015 overskrifter over store dele af verden, da han midt under præsentationen af firmaets årsregnskab brød ud i sang og dans.

Per 27. februar i år har den tidligere topchef kun været menigt medlem af bestyrelsen. I stedet har Thomas Kirk Kristiansen overtaget posten som bestyrelsesformand.

Thomas Kirk Kristiansen er fjerde generation af Kirk-familien, der grundlagde Lego i 1932.