Coronavirus

SAS skruer ned for flyvninger på grund af coronavirus - og varsler fyringer

Foruden færre afgange kan udbruddet også betyde besparelser i koncernen.

Det verdensomspændende udbrud af coronavirussen SARS-CoV-2 får nu konsekvenser for flyselskabet SAS.

SAS indstiller flyvninger til Hongkong fra 5. marts og aflyser afgange på grund af svag efterspørgsel - herunder til Norditalien.

Det oplyser selskabet i en fondsbørsmeddelelse.

Hvor mange det drejer sig om fremadrettet, er uvist, men to afgange fra Københavns Lufthavn til henholdsvis Milano og Bologna er aflyst tirsdag morgen.

- Vi gør det her, fordi vi oplever en lavere efterspørgsel og så for at undgå, at det går ud over selskabet, siger pressechef Kristoffer Meinert til TV 2.

Han kan ikke fortælle, hvor mange eller hvilke afgange der fremadrettet vil blive aflyst.

Oplysningen kommer, dagen efter at Udenrigsministeriet opdaterede deres rejsevejledning for Italien og nu fraråder ikke-nødvendige rejser til fire af syv regioner i Norditalien.

Det drejer sig om regionerne Emilia-Romagna, Lombardiet, Piemonte og Veneto, hvor der er en stor stigning i antallet af smittede med coronavirus.

Varsler besparelser

Foruden færre afgange til de lande, der er berørt af coronavirussen SARS-CoV-2, oplyser selskabet, at den reducerede efterspørgsel kan betyde besparelser for selskabet, da man forventer, at omsætningen vil falde.

Hvad er covid-19 og coronavirus?

  • Corona er en familie af virusser, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene. De almindelige CoV er globalt udbredte og forekommer hyppigst efterår og vinter.
  • Der findes nu seks forskellige CoV, som kan smitte mennesker. MERS og SARS er mest sjældne og alvorlige.
  • Den aktuelle virus hedder SARS-CoV-2  (Severe acute respiratorysyndrome coronavirus 2) og har sit udbrud fra Kina i december 2019. 
  • Verdenssundhedsorganisationen (WHO) meddelte 11. februar 2020, at den sygdom, man får af det nye virus, har navnet covid-19 (coronavirus disease 2019).

Ifølge fondsbørsmeddelelsen kan det betyde nedskæringer i administrationen, personaleudgifter og markedsføring - samt indførelse af et ansættelsesstop.

- Vi har ikke noget tal på, hvor mange det kan ende med endnu. Vi prøver at vise rettidig omhu, og vi siger, at det er en mulighed. Det er noget, som vi kommer til at forhandle med vores fagforeninger om de næste uger, siger Kristoffer Meinert.

Løsninger kan omfatte midlertidige afskedigelser, frivillig orlov og tidligere pension, oplyser selskabet.

Desuden vil SAS udskyde "ikke-kritiske projekter".

SAS oplyser i meddelelsen, at det endnu er for tidligt at spå om, hvad de færre afgange kommer til at betyde for årsregnskabet. Men de allerede publicerede forventninger til regnskabsåret 2020 trækkes tilbage, lyder det.

Flyselskabet Norwegian oplyser til TV 2, at det endnu ikke kan sige noget om, hvorvidt de vil komme til at aflyse fly ud af Danmark.