Coronavirus

OECD: Coronavirus kan kaste lande ud i recession

Særligt den kinesiske økonomi er ramt, men en tilbagegang her vil kunne mærkes overalt, lyder vurderingen.

I bedste fald kommer udbruddet af coronavirussen til at skære et halvt procentpoint af verdens vækst i 2020. Det vil kræve, at udbruddet bliver relativt kort, at det topper i årets første kvartal, og at spredningen ikke bliver alt for omfattende.

I et alternativt scenarie, hvor udbruddet bider sig mere fast og hverken bliver kortvarigt eller inddæmmet, kan omkostningerne ende med at blive tre gange højere og potentielt kaste eurozonen og den japanske økonomi ud i en recession.

Det forudser OECD (Organisation for Økonomisk Samarbejde og Udvikling) i en ny rapport, der specifikt kigger på de mulige omkostninger af coronavirussen og sygdommen covid-19.

- Det er en voldsom nedjustering, der betyder, at OECD nu forventer, at væksten i verdensøkonomien vil aftage til det laveste niveau siden finanskrisen, siger Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.

Han betegner samtidig prognosen som "ekstraordinært usikker".

Risiko for recession

Ifølge OECD bliver særligt den kinesiske økonomi hårdt ramt af virusudbruddet. Virussen stammer fra Kina, og flere kinesiske byer har været lukket helt ned i et forsøg på at inddæmme virussmitten.

Fordi den kinesiske økonomi er verdens næststørste og handler med store dele af verden, vil en tilbagegang i Kina kunne mærkes overalt.

I november, inden virusudbruddet, spåede OECD, at den globale vækst i 2020 ville løbe op i 2,9 procent. I bedste fald ender det tal nu på 2,4 procent, skriver OECD, og i værste fald kan coronavirussen ende med at halvere verdens vækst i 2020.

- På kort sigt er den store risiko, at påvirkningen fra coronavirussen viser sig at være længerevarende og mere intensiv end forventet. Det globale bruttonationalprodukt (BNP, red.) kan blive reduceret med 1,5 procent i 2020, lyder advarslen fra OECD, der fortsætter:

- Et større fald i vækstudsigterne af denne størrelsesorden (…) kan sende flere økonomier ud i en recession, inklusiv Japan og euroområdet.

Blandt årsagerne til den økonomiske nedgang angiver OECD problemer med de globale forsyningskæder, en lavere efterspørgsel af importerede produkter samt en nedgang i turisme og forretningsrejser som følge af virusudbruddet.

Aktiemarkedet har allerede betalt

Mens OECD beregner de langsigtede konsekvenser af coronavirus og covid-19, har aktiemarkederne allerede reageret prompte.

I sidste uge tabte det danske eliteindeks, C25-indekset, mere end 10 procent. Værst gik det for ISS, Jyske Bank, transportgiganten A.P. Møller-Mærsk og Royal Unibrew, der har en større andel i Italien, der er hårdt plaget af coronaudbruddet i øjeblikket.

Det store amerikanske aktieindeks Dow Jones tabte endnu mere, over 12 procent, og torsdag registerede indekset det største enkeltstående fald på én dag. Det skete, da Dow Jones tabte 4,4 procent af sin værdi.

Dansk direktør: 10-15 procent af befolkningen kan blive smittet

I analysen tager OECD udgangspunkt i tal fra fredag. På daværende tidspunkt var cirka 85.000 personer i hele verden smittet med coronavirus. Men det tal vil stige.

På et pressemøde mandag formiddag sagde Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen, at op mod 10-15 procent af den danske befolkningen ”sagtens kan blive smittet med coronavirus”. Det svarer til et sted mellem 580.000 og 870.000 danskere.