Business

Jyske Bank skærper grænsen for minusrenter

Det er fremover kun muligt at undgå negative renter på én af sine konti, hvis man er kunde i Jyske Bank.

Jyske Bank har tirsdag morgen sænket grænsen for, hvor meget man kan have stående på sin bankkonto uden at skulle betale minusrenter.

Fremover skal man som kunde i Jyske Bank betale negative renter af alle beløb over 250.000 kroner, man har stående på sin bankbog. Tidligere har beløbet været 750.000 kroner.

Det oplyser banken i forbindelse med sit årsregnskab.

Samtidig oplyser Jyske Bank, at beløbsgrænsen kun gælder ens NemKonto. På alle øvrige konti vil der, uanset beløb, være negative renter.

Det vil sige, at hvis man har sin NemKonto knyttet til sin lønkonto, skal der betales negative renter af beløb stående på alle andre konti - det kunne eksempelvis være en opsparingskonto - uanset hvor meget eller lidt, der står.

NemKonto

  • En NemKonto er en almindelig konto, hvor alle udbetalinger fra det offentlige sker. Man kan selv bestemme, hvilken konti, der skal være ens NemKonto.
  • Det er et krav, at alle borgere og virksomheder i Danmark har en NemKonto. De fleste benytter deres lønkonto som NemKonto.
  • Man kan kun have én NemKonto.

Den negative rente er -0,75 procent.

Den eneste undtagelse er indlånskonti til børn, hvor grænsen for negative renter er blevet fastsat til 100.000 kroner.

Ændringerne træder i kraft 1. maj, og vil, ifølge Jyske Bank, få betydning for indlån for cirka 25 milliarder kroner. Ifølge Jyske Banks netop offentliggjorte årsregnskab for 2019, havde banken sidste år indlån for 140 milliarder kroner.

Konkurrenter følger udviklingen tæt

Jyske Bank var den første danske bank til at indføre negative renter for privatkunder. Det skete i august sidste år. Dengang skulle man have mere end 7,5 millioner kroner stående for at blive ramt af negative renter, men det beløb er blevet sænket ad flere omgange.

Siden har samtlige af de største danske banker indført minusrenter for de mest velhavende kunder. I sidste uge kom Danske Bank, som de sidste, med.

Negative renter

  • Traditionelt set har man som kunde i en bank fået en rentetilskrivning ved at have penge stående på sine konti. Sådan er det ikke nødvendigvis længere, selvom negative renter - eller "minusrenter" - er blevet omtalt som ”den helt omvendte verden”.
  • Både privatpersoner, der har over en vis beløbsgrænse stående, og virksomheder bliver ramt af negative renter i øjeblikket.
  • Nationalbankens ledende indlånsrente har– bortset fra en kort periode – været negativ siden juni 2012. Den er i øjeblikket på minus 0,75 procent.

Til TV 2 siger Jyske Banks ordførende direktør, Anders Dam, at banken fortsat vil tabe penge på at kunder har penge stående i banken. Konkret fortæller han, at en kunde med 750.000 kroner på kontoen vil koste Jyske Bank i omegnen af 6000 kroner om året, hvis ikke det var for negative renter.

Derfor vil Anders Dam heller ikke garantere, at beløbsgrænsen ikke sænkes yderligere.

Nordeas chef for privatkunder, Mads Skovlund, oplyser i en mail til TV 2, at banken ikke har "nogen konkrete planer om at ændre vores rentevilkår, men vi følger naturligvis markedet tæt og holder øje med udviklingen".

Nykredit meddeler ligeså, at de følger udviklingen tæt. Samme besked kommer fra Spar Nord. Danske Bank oplyser, at de ikke har nogen kommentar for nuværende.