Coronavirus sender danske aktier i største fald siden 2016 - se C25 her

Især firmaer, der har noget med transport at gøre, er hårdt ramt.

Mandag har været ualmindelig dyr på aktiemarkedet.

Det danske eliteaktieindeks, C25-indekset, er faldet med 3,8 procent. Det viser opdaterede tal fra fondsbørsen ifølge Ritzau.

Det er det største endagsfald, siden indekset blev skabt i slutningen af 2016.

Omsat til kroner og ører svarer det til, at aktieværdien af C25-indekset er skrumpet med mere end 55 milliarder kroner.

Det er blandt andet FLSmidth, Royal Unibrew, A.P. Møller-Mærsk og DSV-Panalpina, der er hårdt ramt af faldet.

Mens FLSmidth den seneste uge har måttet se sig omtalt i forbindelse med en sag om bestikkelse i Tunesien, er det særligt covid-19-sygdommen, der kommer af den meget omtalte coronavirus, der påvirker aktiekursen for Mærsk og DSV-Panalpina.

- Det er hele markedet, der bliver sendt ned, men det er især firmaer, der har noget med transport at gøre. Det er Mærsk og DSV, der bliver mest ramt af det her, siger Danske Banks seniorstrateg Lars Skovgaard Andersen.

Også Pandora, der har måtte lukke en række butikker i Kina som følge af coronavirussen, er faldet.

Italienske byer lagt øde

Det er ikke kun de danske aktier, der er startet ugen i rødt. Aktiefaldet har ramt store dele af verden. Det kommer efter en weekend, hvor flere negative nyheder om coronavirussen er kommet ud.

Blandt andet har en amerikansk ekspert udtalt, at det efterhånden er tvivlsomt, om virussen kan inddæmmes. Samtidig har flere lande rapporteret om de første tilfælde af smittede. Alene i Kina har 150 mennesker mistet livet det seneste døgn som følge af sygdommen, og i Italien er en række byer blevet lukket ned som følge af frygt for smitten.

- Coronavirussen er kommet til Europa, kan man se. Efter en lang periode, hvor aktiemarkederne ikke rigtigt reagerede på det, må man sandelig sige, at de gør det her til morgen, siger Lars Skovgaard Andersen fra Danske Bank.

Kursfaldet kommer, efter at C25-indekset er steget markant i begyndelsen af 2020. Men med kursfaldet mandag er cirka halvdelen af stigningen for året skåret væk.