Business

Thomas Borgen sagsøges for 2,7 milliarder

I første omgang er det alene Thomas Borgen, der bliver sagsøgt. Danske Bank og andre tidligere ledende skikkelser i banken kan dog blive inddraget.

Den tidligere topchef i Danske Bank norske Thomas Borgen er blevet sagsøgt for knap 2,7 milliarder kroner.

Søgsmålet er rejst af det belgiske firma Deminor, der er specialister i erstatningskrav, og føres på vegne af 155 såkaldte institutionelle investorer. Ifølge Berlingske omfatter investorerne både kapitalforvaltere og pensionskasser.

Søgsmålet bunder i hvidvasksagen fra Estland, hvor et stort beløb af mistænkelige pengestrømme løb gennem Danske Banks estiske afdeling, uden at banken førte tilstrækkelig kontrol.

Siden sagen første gang blev omtalt i Berlingske, er værdien af Danske Banks aktier blevet cirka halveret. Dette er årsagen til investorernes søgsmål mod Borgen. De mener ikke, at han og Danske Bank rettidigt informerede offentligheden om sagen, der viste sig at få store konsekvenser for aktiekursen.

I 2014 advarede en whistleblower bankens ledelse om, at der var problemer med den estiske afdeling, men banken afviste gentagne gange over for offentligheden, at der foregik brud på hvidvaskloven i afdelingen.

I september 2018 konkluderede advokathuset Bruun & Hjejle, i en rapport bestilt af Danske Bank, at det formentligt er en ”meget stor del” af et beløb på 1500 milliarder kroner, der kan betegnes som ”mistænkelige”. Ved samme lejlighed trådte Thomas Borgen tilbage som topchef for Danske Bank.

- Da de kendte omfanget af hvidvask-aktiviteterne og de medfølgende risici i februar 2014, burde den tidligere administrerende direktør (Thomas Borgen, red.) have sikret at banken – på det tidspunkt – havde informeret offentligheden, hvilket ikke skete, skriver Deminor i en pressemeddelelse om søgsmålet.

Ifølge Simon Richard Nielsen, der er redaktør på FinansWatch, er det helt utænkeligt, at Thomas Borgen kan betale 2,7 milliarder kroner, og det forventer Deminor - ifølge Simon Richard Nielsen - heller ikke.

- Deminor fortæller til os på FinansWatch, at han har en ledelsesforsirking som topchef, og det betyder – det er en, banken har givet ham – i sidste ende, hvis det her går igennem, så er det faktisk forsikringsselskaberne, der skal betale, siger Simon Richard Nielsen.

Deminor oplyser til TV 2, at det i første omgang kun er Thomas Borgen, der er sagsøgt i sagen. Deminor har dog forholdt sig retten til også at inddrage selve Danske Bank såvel som en række tidligere ledende skikkelser.

Danske Bank har ikke ønsket at kommentere sagen. Thomas Borgens advokat, Peter Schradieck, oplyser til Reuters, at han ikke har nogen kommentar.

Søgsmål for milliarder

Mens Deminors søgsmål i første omgang er rettet mod Thomas Borgen, er også Danske Bank blevet sagsøgt af en række investorere på baggrund af hvidvasksagen.

I december stævnede 70 investorere banken, fordi de havde tabt penge på deres aktier som følge af hvidvasksagen og det efterfølgende kursfald. Ritzau skrev dengang, at investorerne kræver 1,5 milliarder kroner af banken, som de mener at kunne dokumentere at have tabt.

I oktober meddelte de to advokathuse Grant & Eisenhofer og DRRT, at de opjusterede et søgsmål ved Københavns Byret mod Danske Bank fra 3,5 milliarder kroner til seks milliarder kroner. På det tidspunkt blev antallet af deltagere i sagskomplekset opgjort til 232 internationale investorer.

Sidste forår indledte Foreningen Aktionær i Danske Bank et gruppesøgsmål mod Danske Bank. Formålet er at sikre dansk investor muligheden for erstatning, "så det ikke udelukkende er de større udenlandske investorer, der bliver kompenseret". Det fremgår af foreningens hjemmeside. Gruppesøgsmålet mod Danske Bank er et samarbejde mellem Bjerregaard Advokatfirma og Hindkjær Advokatfirma, og føres af to advokater, der har møderet for Højesteret.

I januar sidste år skrev nyhedsbureauet Reuters, at Danske Bank og fire tidligere topchefer var blevet sagsøgt af en pensionsfond i New York, der anklagede banken for bedrageri.