Mærsk sejler ind i millionminus
Mærsk købte amerikansk firma for 3,5 milliard kroner onsdag. Men det bliver ikke virksomhedens eneste opkøb, fortæller topchef.
Den danske shippinggigant A.P. Møller-Mærsk kom ud af 2019 med underskud på minus 44 millioner dollars. Det svarer til cirka 300 millioner danske kroner.
Mærsk, der er en af verdens største shippingvirksomheder, har tidligere været den største spiller i det danske erhvervsliv, men målt på markedsværdi er Novo Nordisk adskillige gange større. Kigger man på omsætning, er der dog ingen danske firmaer, der kan måle sig med Mærsk.
I 2019 omsatte A.P. Møller-Mærsk således for cirka 269 milliarder kroner. Det er dog et lille fald sammenlignet med året før.
Trods den negative bundlinje kan man i Mærsk glæde sig over, at det særligt er udskillelsen af olieboreplatformene - der blev børsnoteret i april som det separate firma Drilling Company of 1972 - der har trukket ned. Den såkaldte 'fortsatte del' af forretningen endte således med et overskud på cirka 3,5 milliarder kroner. Alligevel advarer virksomheden selv om, at der er to potentielt store udfordringer i 2020.
Den ene er udbruddet af coronavirus i Kina, der har "signifikant sænket" forventninger til 2020, da fabrikker i Kina er lukket ned. Derudover blev der ved årsskiftet indført nye regler til det brændstof, skibene sejler på, og det kan komme til at blive dyrt for Mærsk.
Købte for milliarder i går - har planer om mere
A.P. Møller-Mærsk offentliggjorde onsdag eftermiddag, at man havde købt det amerikanske varehus- og logistikfirma Performance Team for 545 millioner dollars – det svarer til knap 3,8 milliarder danske kroner.
Ifølge Lars Jensen, der er administrerende direktør i Seaintelligence og ekspert i shippingbranchen, giver opkøbet god mening for Mærsk.
- Det passer godt med Mærsks langsigtede mål. De er i gang med at finde ud af, hvordan man kan tjene flere penge i et marked, hvor volumen af containerfragt vokser meget behersket, siger Lars Jensen.
Mærsk har tidligere været et såkaldt konglomerat, der har forretningsben i mange forskellige brancher, men gennem de senere år er fokus i høj grad skåret ind til kerneforretningen.
- Vi besluttede at transformere A.P. Møller-Mærsk fra at være et konglomerat med interesser i olie, den olie-relaterede industri, shipping og logistik til at blive en global leder inden for containerlogistik, skriver Mærsks administrerende direktør, Søren Skou, og virksomhedens bestyrelsesformand, Jim Hagemann Snabe, i et fælles brev i forbindelse med årsregnskabet for 2019.
I et interview med TV 2 fortæller Søren Skou, at målet ikke mindst er, at landdelen af Mærsk skal vokse.
I 2019 omsatte logistik-delen af firmaet for knap seks milliarder dollars, cirka 41 milliarder kroner. Det skal ses i sammenhæng med de 28,4 milliarder dollars, cirka 196 milliarder kroner, Mærsk omsatte for til havs. Men over de kommende år skal den forskel gøres mindre, fortæller Søren Skou.
- Seks milliarder dollars er pænt meget, men vi skal vokse på det område. Gennem de sidste år har vi fokuseret meget på indtjeningen på vores landside-logistisk, og det er vi på vej med at lykkedes med, men der kan gøres mere, og vi skal også have købt nogle flere virksomheder, siger topchefen til TV 2.