Business

Danske Bank indfører negative renter

Kunder i Danske Bank med tilstrækkeligt store indeståender skal fra 1. juni betale negative renter.

Som den sidste af de største banker i Danmark indfører Danske Bank negative renter for visse kunder.

Kunder med 1,5 millioner kroner på deres NemKonto eller 750.000 kroner på en konto, der ikke er en NemKonto, får fra 1. juni minus 0,75 procent i rente for deres indestående.

Har man en konto sammen med en anden, vil beløbsgrænsen ligeså være på 750.000 kroner. For indestående under beløbsgrænserne vil renten være nul procent.

Negative renter

  • Traditionelt set har man som kunde i en bank fået en rentetilskrivning ved at have penge stående på sine konti. Sådan er det ikke nødvendigvis længere, selvom negative renter - eller "minusrenter" - er blevet omtalt som ”den helt omvendte verden”.
  • Både privatpersoner, der har over en vis beløbsgrænse stående, og virksomheder bliver ramt af negative renter i øjeblikket.
  • Nationalbankens ledende indlånsrente har– bortset fra en kort periode – været negativ siden juni 2012. Den er i øjeblikket på minus 0,75 procent.

Det oplyser banken i en pressemeddelelse torsdag.

- Vi må indstille os på, at det usædvanligt lave renteniveau og de negative renter vil fortsætte flere år endnu. Samtidig kan vi konstatere øget interesse for at placere penge hos os fra kunder, som vi ikke ellers har andre forretninger med. Det er uholdbart i længden, og vi føler os nødsaget til at lade det usædvanlige renteniveau slå igennem på meget store indeståender, siger Thomas Mitchell, Danske Banks chef for privatkunder i Danmark, i pressemeddelelsen.

Her oplyses det også, at rentesænkningen vil få betydning for under én procent af bankens kunder, og den omfatter hverken pensionsopsparinger eller investeringskonti.

Tidligere har en lang række andre danske banker såsom Jyske Bank, Sydbank, Nordea og Nykredit indført former for negative renter. I alle de fire steder er der tale om en rente på minus 0,75 procent for indestående over 750.000 kroner.

Hvis alle banker indfører negative renter for kunder med over 750.000 kroner, vil over 160.000 kunder blive ramt. Det viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik, der er fra 2017.

Bankchef har tidligere afvist

Danske Banks topchef, Chris Vogelzang, har tidligere afvist, at banken ville indføre negative renter for "almindelige kunder". Senest i forbindelse med Danske Banks årsregnskab, der blev offentliggjort i starten af måneden.

- Vi kommer ikke til at indføre negative renter for almindelige kunder, sagde Vogelzang til Berlingske.

Han ønskede dog ikke at uddybe, hvad "almindelige kunder" dækkede over.

I årsrapporten blev negative renter desuden udpeget som en af de udfordringer, Danske Bank stod overfor i 2020.

- Samlet set vurderer Danske Bank, at det her vil kunne give indtægter for 100-150 millioner kroner, så det er ikke nogen herregård. Men det er et signal om, at de ikke kan blive ved med at sidde de lave renter overhørig, siger TV 2 Business' kommentator, Ole Krohn.