Danske aktier er allerede steget med milliarder i år – særligt én trækker fra

Selvom de danske C25-aktier har lagt fra land med rekordfart, regner flere eksperter ikke med, at tempoet kan holde hele året.

De danske aktier har fået en rekordgod start på året.

Da aktieindekset for landets største og vigtigste aktier, C25-indekset, lukkede mandag, var det med en stigning på cirka otte procent sammenlignet med starten af 2020. Det er den bedste indledning på et nyt år siden 2014.

Det er særligt medicinalvirksomheden Ambu, der har trukket indekset op. Værdien af en Ambu-aktie er steget med mere end 45 procent siden nytår, og værdien af firmaets aktier er således steget med cirka 13 milliarder kroner.

Stigningen kommer dog efter et stort kursfald, der sidste år barberede omtrent to tredjedele af Ambus værdi væk.

Også aktionærerne hos GN Store Nord, der producerer høreapparater og headset, har tjent milliarder i 2020. Aktiekursen er indtil videre steget med en fjerdedel i 2020, og det har øget værdien af samtlige GN Store Nord-aktier med 12 milliarder kroner.

I alt er 11 af aktierne i C25-indekset steget med mere end 10 procent siden starten af året, og kun fem af aktierne var mandag mindre værd, end da året begyndte. Blandt de fem er to forskellige typer af aktier i AP Møller-Mærsk.

C25-indekset

  • C25-indekset er et aktieindeks over de 25 mest omsatte aktier på Københavns Fondsbørs. Af den grund omtales C25-indekset sommetider som det danske "eliteindeks".
  • Indekset er vægtet efter virksomhedernes værdi, således at Novo Nordisk, der har en meget høj markedsværdi, og FLSmidth, der har en noget lavere markedsværdi, ikke trækker hele indekset lige meget op og ned.
  • Der er to slags AP Møller-Mærsk-aktier på C25-indekset: de såkaldte A- og B-aktier. Forskellen mellem A- og B-aktierne ligger i, at kun A-aktierne har stemmeret.

Festen bliver ikke lige så vild

Den store aktiestigning i starten af året kommer efter et 2019, hvor aktiekurserne på de danske eliteaktier bragede i vejret. I alt er C25-aktierne steget med næsten en tredjedel af deres værdi siden starten af 2019.

Ifølge flere eksperter, TV 2 har snakket med, fortsætter den rekordhøje fart på aktiekurserne dog næppe hele 2020.

- Man skal ikke forvente at se samme fest, som vi så sidste år. Men når det er sagt, så forventer vi stadig, at aktierne har en 5-10 procent at give af over de næste 12 måneder, siger Tine Choi Danielsen, der er chefstrateg i PFA Pension.

Andreas Østerheden, der er chefinvesteringsstrateg i Nordea, kommer med samme forudsigelse.

- Det, vi så sidste år, var et ekstraordinært stærkt år. Vi forventer et mere normalt år nu. 5-10 procent for resten af året, men man må bare sige, at vi er kommet godt fra start, siger Andreas Østerheden.

Ekspert: Forventer ikke, at virus giver varige problemer

Ifølge Andreas Østerheden er det dels gode regnskaber fra de danske virksomheder, der har været med til at trække aktiekurserne op. Han peger også på Ambus markante fremgang som en forklaring.

Samtidig er der færre penge at tjene på mere sikre investeringer såsom obligationer i øjeblikket, og derfor har investorerne trodset blandt andet uro i Mellemøsten og frygten for coronavirussen, der brød ud i starten af året i den kinesiske provins Hubei, og satset på aktier.

- Vi forventer, at de forstyrrelser, vi ser, kun er midlertidige. Viser det sig, at det giver mere permanente forstyrrelser, så er det noget helt andet, vi ser ind i, men lige nu regner vi med, at ingen snakker om virussen i Kina om et halvt år, siger Andreas Østerheden.