Gr√łnland jagter nyt olieeventyr - klimaforandringer kan bane vejen

16x9
Det gr√łnlandske selvstyre vil gerne have olieselskaber til at s√łge efter den tyktflydende v√¶ske i landet. Klimaforandringer kan komme til at bane vejen for det. Foto: Janne Bekker / TV 2 NYHEDERNE

Klimaforandringer kan komme til at spille en afg√łrende rolle for det gr√łnlandske selvstyres √łnske om at blive rige p√• olie, mener ekspert.

Mens regeringen har valgt at udskyde beslutningen om, hvorvidt der i fremtiden skal hentes gas og olie op fra den danske undergrund, har det gr√łnlandske landsstyre, Naalakkersuisut, lanceret en charmeoffensiv for at lokke olieselskaber til.

Ambitionerne er en del af landets oliestrategi de n√¶ste fire √•r og er blevet markeret af landsstyreformanden Kim Kielsen, der i starten af februar har deltaget ved olieevents i Houston, USA, og Storbritanniens hovedstad, London. Form√•let er at g√łre Gr√łnland attraktivt som et olieland.

I en pressemeddelelse udtaler Kim Kielsen, at Gr√łnland har ‚ÄĚsamme ret som alle andre til at udvinde og eksportere olie og gas‚ÄĚ, og at et olieeventyr i Gr√łnland kan styrke landets √łkonomi.

Mere end 30 milliarder t√łnder olie

I den mere end 70 sider lange beskrivelse af den nye strategi skriver Departementet for Erhverv, Energi, Forskning og Arbejdsmarked under Gr√łnlands selvstyre, at olieeventyret skal ‚ÄĚtilbage p√• det rette spor‚ÄĚ efter nogle √•r med faldende olieaktivitet.

I 2008 anslog det amerikanske agentur for geologiske unders√łgelser, USGS, at der alene i √ėstgr√łnland var et uudforsket potentiale for mere end 30 milliarder t√łnder olie√¶kvivalenter.

Til sammenligning √•bnede et stort norsk oliefelt, Johan Sverdrup, i starten af √•ret. Her ventes at v√¶re i omegnen af 2,7 milliarder t√łnder olie√¶kvivalenter.

Ekspert tvivler på succes

Dr√łmmen om et gr√łnlandsk olieeventyr g√•r fem √•rtier tilbage i tiden, og flere af verdens st√łrste olieselskaber har fors√łgt at finde den tyktflydende v√¶ske i den gr√łnlandske undergrund siden ‚Äď dog uden succes.

S√¶rligt i √•rene frem til 2014 var der stor aktivitet for at finde olie i Gr√łnland, men siden er olieprisen faldet s√• meget, at det kan blive en h√¶msko for nye projekter.

Det fort√¶ller Morten M√łnster, der er partner i revisionhuset KPMG og er √©n af Danmarks f√łrende olieeksperter.

- I det arktiske omr√•de, hvor det er et meget sv√¶rt fremkommeligt terr√¶n, h√¶nger priserne ikke sammen med udgifterne. Det kr√¶ver nogle h√łjere olie- og gaspriser for, at det er interessant for store selskaber at kigge p√• Gr√łnland, som man har gjort tidligere, siger Morten M√łnster.

Han fort√¶ller, at mange, s√¶rligt de amerikanske selskaber, i stedet har kigget mod s√•kaldte onshore-boringer ‚Äď boringer til lands ‚Äď i USA som alternativ de senere √•r.

Klimaforandringer kan bane vejen for ny olie

Som en del af den nye strategi er det gr√łnlandske selvstyre s√¶rligt interesseret i at lokke olieselskaber til, der vil lede efter olie til lands.

Tidligere har der prim√¶rt v√¶ret boret efter olie i havet omkring Gr√łnland, men fordi processen er omkostningstung og besv√¶rlig, g√•r man nu andre veje.

Bliver selvstyret kontaktet af olieselskaber, der √łnsker at bore til havs, vil de dog stadig v√¶re √•bne for det, fremg√•r det af strategien.

- Offshore er stadig interessant, da potentialet for at finde store olieforekomster i Gr√łnland er st√łrst her. De potentielle offshore-olieforekomster forventes at v√¶re store ikke blot efter gr√łnlandske forhold, men ogs√• efter international m√•lestok, st√•r der i strategien.

If√łlge Morten M√łnster er det ‚ÄĚen god beslutning‚ÄĚ at satse p√• onshore-boringer, men sp√łrgsm√•let er, hvor store olieforekomster der findes til lands.

√Čn ting kan dog f√• afg√łrende betydning: klimaforandringer. Det vil nemlig medf√łre blandt andet et mindre isd√¶kke, kortere vintre og flere m√•neder med √•bent vand. Det vil g√łre det mindre kompliceret og potentielt mere eftertragtet at lede efter olie og gas i Gr√łnland.

- N√•r isen smelter, kan det g√łre, at der vil v√¶re nogle omr√•der, der bliver mere tilg√¶ngelige, end de tidligere har v√¶ret, siger Morten M√łnster.

**

Perspektiv

Jack-up rigen M√¶rsk Invincible, set fra helikopterens cockpit, i midten af Nords√łen onsdag den 9. oktober 2019. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)
Jack-up rigen M√¶rsk Invincible, set fra helikopterens cockpit, i midten af Nords√łen onsdag den 9. oktober 2019. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix) Foto: Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix

Milliarder på spil for Danmark

I den danske del af Nords√łen blev der fundet olie og gas i 1960‚Äôerne. Siden er der blev udvundet store m√¶ngder olie og gas fra Nords√łen, og alene i skatteindt√¶gter tjente den danske stat mere end otte milliarder kroner i 2018 if√łlge brancheorganisationen Olie Gas Danmark.

Danmark har siden 1972 tjent mere end 500 milliarder kroner p√• olie og gas hentet i Nords√łen.

I starten af 2020 besluttede klima- og energiminister Dan J√łrgensen, efter pres fra flere af Folketingets partier, at udskyde den s√•kaldte ottende udbudsrunde af Nords√łolie. Der manglede viden om s√•vel effekterne p√• klimaet og √łkonomien, forklarede regeringen.

If√łlge en beregning fra Skatteministeriet vil v√¶rdien af ottende udbudsrunde i Nords√łen kun indbringe Danmark i omegnen af to milliarder kroner. I en ny analyse, som konsulenthuset Copenhagen Economics har lavet for Olie Gas Danmark, er tallet dog n√¶rmere 16 milliarder kroner, som statskassen vil g√• glip af

***