Business

SAS ændrer reklamevideo efter kritik

SAS mistænker, at der fandt en koordineret aktion sted på nettet imod den første udgave af videoen.

SAS udgiver en "kortere og klarere" udgave af en reklamevideo, efter en bølge af kritik ramte den første udgave af videoen.

Kampagnen fortsætter, selv om budskabet er blevet misforstået, oplyser SAS i en pressemeddelelse.

Brugere på sociale medier mente, at SAS med den første video var nedladende og gav udtryk for manglende respekt over for sin største målgruppe: skandinaver.

Minut for minut væltede det ind med vrede kommentarer på blandt andet selskabets Facebook-side, hvor brugere i hobetal opfordrede til boykot og en undskyldning.

I den første version begyndte videoen med en kvindestemme, der spurgte:

- Hvad er egentlig skandinavisk?

- Absolut ingenting, lød svaret.

I den nye udgave er blandt andet det prompte svar klippet ud, mens spørgsmålet består, skriver Ritzau.

Hvad handler videoen om?

I den oprindelige video med titlen 'SAS - What Is Truly Scandinavian?' kører dækbilleder, som man typisk forbinder med Skandinavien.

Men vi er slet ikke så unikke, lyder en stemme. Vi har taget alt det unikke udefra og gjort det til vores – ligesom vores forfædre i vikingetiden.

Vores demokrati er fra Grækenland, vindmøller er fra Persien, cykelkulturen er tysk, svenske kødboller er fra Tyrkiet, og rugbrød er oprindeligt fra Tyskland, lyder det blandt andet.

- Skandinavien er bragt hertil stykke for stykke af normale mennesker, der fandt det bedste af vores hjem væk fra vores hjem. Vi kan ikke vente med at se, hvad I bringer med jer hjem næste gang, slutter videoen.

"Katastrofe SAS", "racistisk selskab", "Anti-skandinavisk propaganda? Smart" og "jeg har aldrig set værre selvmål" var bare nogle af de mange kommentarer på sociale medier.

Set over en halv million gange

Den nye video, som SAS har lagt på sin Facebook-side, er 45 sekunder lang. Dermed har SAS skåret næsten to minutter af den oprindelige video.

I et skriftligt svar til TV 2 tidligere onsdag skrev pressechef i SAS, Kristoffer Meinert, at selskabet står ved budskabet og informationerne i den oprindelige film, men at den blev taget ned, fordi man havde mistanke om et koordineret angreb.

- Når vi ser på mønsteret og antallet af reaktioner, har vi en begrundet mistanke om, at vi har været udsat for et cyberangreb, og at vores kampagne er blevet taget som gidsel. Vi vil ikke stå på mål for andres værdier. Derfor har vi midlertidigt fjernet kampagnen fra vores sociale mediekanaler, mens vi overvejer næste skridt, lød det.

Ifølge Ritzau nåede den oprindelige video at blive set mere end 550.000 gange på Facebook, inden den blev fjernet.