Business

Minusrente koster millioner: - Man føler, at banken altid vinder

Danske virksomheder betalte sidste år mere end en halv milliard kroner for at have penge i banken. En hæmsko for dansk økonomi, lyder advarslen.

For Frederikke Schmidt er det ikke gratis at have penge stående i banken. Tværtimod.

Da hun lagde budgettet for sin virksomhed, skofirmaet Roccamore, nåede hun frem til, at hun formentlig skal betale et sted mellem 40.000 og 80.000 kroner i år på grund af negative renter.

Negative renter

  • Traditionelt set har man som kunde i en bank fået en rentetilskrivning ved at have penge stående på sine konti. Sådan er det ikke nødvendigvis længere, selvom negative renter - eller "minusrenter" - er blevet omtalt som ”den helt omvendte verden”.
  • Både privatpersoner, der har over en vis beløbsgrænse stående, og virksomheder bliver ramt af negative renter i øjeblikket.
  • Nationalbankens ledende indlånsrente har– bortset fra en kort periode – været negativ siden juni 2012. Den er i øjeblikket på minus 0,75 procent.

- Vi er en virksomhed i vækst, men vi har nogle udfordringer med renterne. Det gør, at jeg tænker lidt mere over, hvor mange vi ansætter, og hvor hurtigt vi vækster. Det går lidt langsommere, end det ellers kunne, siger Frederikke Schmidt, der grundlagde Roccamore i 2015.

Sidste år solgte virksomheden sko for 16 millioner kroner.

Kostede en halv milliard i 2019

Skoiværksætteren er ikke alene om sine bekymringer.

En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at danske virksomheder sidste år tilsammen betalte mere end en halv milliard kroner for at have penge stående i banken. Analysen bygger på tal fra Nationalbanken, og Dansk Erhverv vurderer, at op mod 100.000 virksomheder bliver påvirket af de negative renter.

Renteudgifterne står i skarp kontrast til for bare seks år siden, hvor danske virksomheder havde renteindtægter for mere end 1,2 milliarder kroner ifølge analysen.

Siden har den lave rente bidt sig så hårdt fast, at virksomhederne nu skal betale for at have penge stående på en bankkonto, og det hæmmer væksten i den danske økonomi, mener Tore Stramer. Han er cheføkonom i Dansk Erhverv og har udarbejdet analysen.

- De negative renter betyder, at virksomhedernes omkostninger bliver øget, og at de har færre penge til at investere, til at ansætte nye medarbejdere og til at drive deres forretning, siger Tore Stramer.

Man føler, at banken altid vinder

Ifølge analysen fra Dansk Erhverv er det særligt små og mellemstore virksomheder, der bliver ramt af de negative renter. Derfor burde bankerne gøre noget anderledes, mener vicedirektør Jakob Brand fra erhvervsorganisationen SMVdanmark, der repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

- Der er en udfordring på det økonomiske, men der er også en psykologisk del. Der er en kontrakt, der bliver brudt, når man som virksomhed skal betale for at have penge stående i banken. Man føler, at banken altid vinder, og at man skal betale, uanset hvad man gør. Det har man ikke brug for som lille virksomhed, siger Jakob Brandt.

Han mener, at systemet er "ineffektivt", og at det særligt er de mindste virksomheder, der taber på bankernes negative renter.

Det er dyrt at gå i minus på sin konto, det er dyrt at trække på en kassekredit. Alt er dyrt i dag

Frederikke Schmidt, stifter og direktør, Roccamore

Alt er dyrt i dag

Men de negative renter skyldes ikke ond vilje fra bankernes side, siger Niels Arne Dam, der er cheføkonom i bankernes interesseorganisation, Finans Danmark.

Han fortæller, at det gennem en årrække har kostet penge for bankerne at have penge stående hos blandt andet Nationalbanken, og derfor er de nødt til at opkræve et beløb fra deres egne kunder.

- Vi siger, lidt populært, at produktionsprisen på en indlånskonto er negativ, og banker kan, ligesom alle andre virksomheder, ikke sælge sine produkter til en lavere pris, end hvad de koster at producere, siger Niels Arne Dam.

Han understreger, at det ikke er bankernes påfund med negative renter. De er opstået ud af renteudviklingen, der har været lav gennem mange år. Det har til gengæld den fordel, at det er billigere for virksomhederne at låne penge i banken, mener cheføkonomen.

- De penge, virksomhederne sparer ved at låne billigt, er langt større end det, som de sætter til ved ikke at få noget for at have penge stående i banken, siger Niels Arne Dam.

Hos Roccamore har Frederikke Schmidt dog svært ved at glæde sig over det lave rentemiljø.

- Det er dyrt at gå i minus på sin konto, det er dyrt at trække på en kassekredit. Alt er dyrt i dag. Det er helt sikkert et minus med renterne, og det gør livet en smule sværere, siger Frederikke Schmidt.