Coronavirus

Carlsberg og Pandora ramt af corona-udbrud

En mand står vagt foran en gågade i Guangzhou, Kina. Folk må ikke komme ind i området uden en ansigtsmaske af frygt for virussmitte. Udbruddet i Kina kommer til at kunne ses i danske virksomheders regnskaber. Alex Plavevski / Ritzau Scanpix

Pandora har lukket knap hver tredje butik i Kina, og Carlsbergs aktiekurs er faldet med syv procent, siden WHO holdt krisemøde om udbruddet.

Både bryggerigiganten Carlsberg og smykkevirksomheden Pandora holder særdeles godt øje med, hvordan udbruddet af coronavirussen udvikler sig.

For begge firmaer er der nemlig store summer på spil.

Tirsdag fremlagde de to store, danske virksomheder årsregnskab for 2019, og selvom coronavirussen ikke har påvirket resultatet for sidste år, bliver sygdommen nævnt af begge selskaber. Topcheferne erkender, at virusudbruddet vil komme til at koste dem penge i 2020.

- Det er klart, at det kommer til at påvirke vores regnskab. Nu har det stået på i cirka ti dage, men det er vældig svært at sige, hvordan det her kommer til at lande, siger Alexander Lacik, der er administrerende direktør i Pandora, til TV 2.

CARLSBERG, PANDORA OG CORONA

  • Carlsberg omsatte i 2019 for knap 66 milliarder danske kroner. Virksomheden har et overskud på bundlinjen på cirka 7,5 milliarder kroner. Begge dele er rekord for den seneste femårige periode.
  • Pandora omsatte i 2019 for knap 22 milliarder kroner. Det er cirka en milliard lavere end både 2017 og 2018. Firmaet havde et overskud for året på knap tre milliarder danske kroner. De seneste tre år har det tal være mellem fem og seks milliarder kroner.
  • Coronavirussen menes at stamme fra Wuhan i Kina og have kostet mindst 425 mennesker livet. Flere end 20.000 menes at være smittet.

Pandora har lukket 71 butikker

Af samme årsag har Pandora i sine forventninger til det nye år heller ikke indregnet konsekvenserne af coronavirussen.De vil følge, hvordan sygdommen udvikler sig, og tage bestik derefter.

- Virusudbruddet har ført til en række lukkede butikker i Kina og et fald i forbrugertrafikken, hvis lige aldrig er set i de andre butikker, skriver Pandora i sit regnskab om forventningerne til 2020.

Firmaet forventer desuden, at kinesiske forbrugere i andre lande end Kina, for eksempel turister, vil bruge færre penge på Pandora-smykker på grund af virussen.

Pandora har 237 butikker i Kina, og de 71 er midlertidigt lukket ned som følge af udbruddet.

Virus har givet Carlsberg aktiehug

Også den globale bryggerivirksomhed Carlsberg, der har hovedkvarter i Valby, kan mærke konsekvenserne af coronavirussen. Det fortæller virksomhedens hollandske topchef, Cees ’t Hart, i forbindelse med det nye årsregnskab.

- Det her virusudbrud kommer naturligvis til at have en betydning for vores forretning. Restauranter er i mange tilfælde lukket, det samme med aftenunderholdning. Detailhandlen er stadig åben, men det kører på lavere kraft, siger Cees ’t Hart.

Han vurderer, at virusudbruddet ”samlet set vil have en påvirkning”, og at alvorsgraden afhænger af, hvor hurtigt udbruddet kommer under kontrol.

Ifølge årsregnskabet omsatte Carlsberg for knap 18,5 milliarder danske kroner i Asien sidste år. Virksomhedens aktiekurs er faldet cirka syv procent siden 22. januar, hvor Verdenssundhedsorganisationen, WHO, afholdt krisemøde om udbruddet.