Kinesisk virus har kostet danske virksomheder milliarder

Værdien af de danske C25-aktier faldt mandag med mere end 60 milliarder kroner. Også globalt er aktiemarkederne røde.

Coronavirussen, der har kostet mere end 100 personer livet, sætter sine spor på den globale økonomi.

Mange steder i verden har aktiemarkederne taget et dyk de seneste dage som følge af frygten for virusudbruddet, der stammer fra Kina.

Landets økonomi er verdens næststørste, men på grund af den dødelige virus er dele af det store land blevet lukket ned, og helligdagene i forbindelse med det kinesiske nytår er blevet forlænget.

Blandt de aktiemarkeder, der er gået i rødt, er det danske eliteindeks, C25. Mandag lukkede C25-indekset næsten 2,4 procent lavere, end det var tilfældet fredag, og tirsdag formiddag er aktiefaldet fortsat.

Det svarer i runde tal til, at de danske C25-virksomheder samlet set er blevet knap 64 milliarder kroner mindre værd i løbet af mandagen.

På aktiemarkederne er frygten, at udbruddet kan ramme den globale økonomi på både kort og lang sigt, fortæller Per Hansen, der er investorøkonom hos Nordnet.

- På aktiemarkederne bliver glæder til store opture, og sorger bliver til store kursfald. Det er en temperaturmåler, og når investorerne som her er i alarmberedskab, så falder de første fra, siger Per Hansen.

Han peger konkret på tre årsager til, at aktiemarkederne går i rødt som følge af virusfrygten.

  • Dels vækker udbruddet mindelser om SARS-epidemien i 2003, der endte med at koste knap 800 mennesker livet og gav milliardstore tab til den globale økonomi.
  • Dels sker udbruddet i Kina, der ganske vist fortæller noget, men som også tidligere har været kendt for at tilbageholde dele af sandheden.
  • Og endelig er der frygten for, at et årtis aktieoptur er ved at vende, og at en global recession er under opsejling.

- Investorerne er bange for at misse den sidste bus – at de ikke får solgt deres aktier i tide – og derfor er nødt til at sælge til en lavere pris, end aktierne i dag er værd. Det svarer til at skulle tage en taxa hjem, fordi man ikke nåede bussen, inden den kørte. Det er en dyr løsning, forklarer Per Hansen.

Blødrøde tal

Ligesom det danske C25-indeks er også de største amerikanske aktieindekser gået i rødt, mens virusfrygten har spredt sig til andre lande end Kina. Mandag landede Dow Jones og S&P 500 begge med kursfald på mere end halvanden procent, mens Nasdaq 100 lukkede med et fald på mere end to procent.

Blandt årsagerne var Apple, der faldt med næsten tre procent mandag, fordi mange af firmaets elektronikprodukter bliver lavet på kinesiske fabrikker. Der er tale om de største fald i flere måneder.

Også de største asiatiske aktieindekser er mærket af virusudbruddet. Det japanske eliteindeks Nikkei har eksempelvis mistet mere end 2,5 procent af sin værdi siden fredag, og for det sydkoreanske aktieindeks Kospi løber faldet op i næsten fire procent.

Særligt fly- og turistbranchen er blevet ramt af investorernes frygt for tab. Da SARS-epidemien var på toppen i 2002-2003, endte disse brancher med at tabe et tocifret milliardbeløb i indtægter. Siden er flytrafikken i Kina blevet mange gange større.

Ifølge CNBC har Trip.com, der er Kinas førende bookingplatform for rejsende, lagt 200 millioner dollars - knap 1,4 milliarder danske kroner - til side, der kan blive brugt til at refundere rejser, der er blevet aflyst som følge af restriktionerne, den kinesiske stat har indført i forsøget på at inddæmme coronavirussen.

Virksomhedens administrerende direktør, Jane Sun, siger til CNBC, at det ikke ”kun er vores firma, men hele landet, der vil blive påvirket” som følge af virussen.