Business

Bagmandspolitiet får kritik: Gør for lidt mod hvidvask trods tusindvis af advarsler

Der er ikke blevet gjort nok i kontrollen mod hvidvask og terrorfinansiering, mener Rigsrevisionen.

Rigsrevisionen vil i en rapport, der bliver offentliggjort fredag, rette en hård kritik mod Bagmandspolitiet for ikke at gøre nok i kampen mod hvidvask.

Det skriver dagbladet Børsen og erhvervsmediet Finans, der er en del af Jyllands-Posten. De to medier henviser til fire af hinanden uafhængige kilder. TV 2 har også fået rapportens indhold bekræftet.

Kritikken vil blandt andet gå på, at Hvidvasksekretariatet, der er en del af Bagmandspolitiet, ikke har fulgt tilstrækkeligt op på de tusindvis af advarsler om potentiel hvidvask og terrorfinansiering.

Ifølge Børsen er det ikke kun Bagmandspolitiet, der fredag bliver kritiseret for sin indsats, af Rigsrevisionen. Det er dog kritikken af Bagmandspolitiet, der vil være mest alvorlig, skriver mediet.

Til Finans siger professor Tom Kirchmaier fra Copenhagen Business School og London School of Economics, at han ikke er overrasket over, at Rigsrevisionen vil rejse en kritik af myndighedernes håndtering af hvidvaskområdet.

- Myndighedernes hvidvaskindsats har ikke fungeret, og det gør den stadig ikke, siger Tom Kirchmaier til Finans.

Sekretariatet i centrum

Hvidvasksekretariatet er en central del af bolværket mod hvidvask, fordi en lang række aktører - pengeinstitutter, vekslebureauer, revisorer, ejendomsmæglere, spiludbydere og advokatfirmaer med flere - omgående skal indberette det til sekretariatet, hvis de får mistanke om hvidvask eller terrorfinansiering.

Det er herefter Hvidvasksekretariatets opgave at vurdere indberetningerne og eventuelt sende dem videre til Politiets Efterretningstjeneste, Politiet (herunder Bagmandspolitiet, SØIK), Skatteforvaltningen eller de sociale myndigheder.

I 2016 modtog Hvidvasksekretariatet omkring 19.000 underretninger, mens antallet i 2018 var steget til mere end 35.000.

Et år undervejs

I december 2018 anmodede Statsrevisorerne om, at der blev iværksat en ”undersøgelse af statens foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme”. I marts 2019 offentliggjorde Rigsrevisionen et notat om tilrettelæggelsen af en sådan undersøgelse.

Her kan man læse, at Statsrevisorerne vil have undersøgt, om ”indsamlingen af informationer om potentiel hvidvask og terrorfinansiering (er) tilrettelagt, så den kan danne grundlag for en effektiv forebyggelse og retsforfølgelse”.

Derudover nævner Statsrevisorerne direkte Bagmandspolitiet, hvor der spørges til, om der er ”en effektiv tilrettelæggelse af arbejdet med at modtage, analysere og videreformidle underretninger om mulig hvidvask og terrorfinansiering” samt, hvordan Bagmandspolitiet har ”planlagt at skulle behandle det stigende antal indberetninger, som må forventes i de kommende år”.

Bagmandspolitiet har ifølge Berlingske ikke nogen kommentar til rapporten før den bliver fremlagt.