Business

Ejendomsmæglerne satte rekord sidste år – men ingen tegn på boligboble, siger ekspert

Trods rekorden er antallet af bolighandler stadig lavere end i tiden op til finanskrisen.

Da Morten Nielsen sidste år ville flytte fra København, gik der fem dage fra han forelskede sig i et mindre hus i Middelfart, til han havde skrevet under på, at han ville købe det.

Hvis ikke han handlede hurtigt, ville andre slå til og købe det for næsen på ham, advarede ejendomsmægleren.

Og noget kunne tyde på, at han havde ret.

Sidste år blev der nemlig solgt rekordmange villaer, rækkehuse, sommerhuse og ejerlejligheder gennem de danske ejendomsmæglere. Det viser tal fra Boligsiden, der hver måned laver en salgsopgørelse.

Opgørelsen fra Boligsiden går kun tilbage til 2011, og medregner kun de bolighandler, der er sket gennem en ejendomsmægler.

De seneste år er cirka 85-87 procent af alle handler på det danske boligmarked gået gennem en ejendomsmægler, og på den baggrund estimerer Boligsiden, at der er blevet solgt cirka 91.000 boliger samlet set sidste år.

Det er en markant fremgang sammenlignet med tiden efter finanskrisen i slutningen af nullerne, men omvendt også væsentligt lavere end årene op til den økonomiske deroute såvel som den sidste halvdel af 1990’erne.

Derfor mener Curt Liliegreen, der er boligøkonom og direktør for Boligøkonomisk Videnscenter, at det danske boligmarked er sundt trods flere års vækst i både antallet af handler og boligpriserne de fleste steder i landet.

- Boligmarkedet er gået frem stille og roligt siden finanskrisen, så vi nu er tilbage på det normale niveau. Det antal handler, vi oplevede i 2019, svarer til det normale for hele perioden op gennem 1990’erne og første halvdel af nullerne, inden verden gik af lave med boligboble og finanskrise, siger Curt Liliegreen.

Han vurderer derfor ikke, at der er nogen boligboble under opsejling. Omvendt forventer han dog ikke, at boligpriserne kommer meget højere op, end de er lige nu. Han peger på, at prisudviklingen for ejerlejligheder nærmest er gået i stå, mens enfamiliehuse stiger med to-tre procent om året.

- Det, vi så i 2005 og 2006, var, at prisstigningerne, især for ejerlejlighederne, nåede meget højt op. Vi har ikke brug for, at tempoet kommer yderligere op. 2,5-3 procent er bæredygtigt på længere sigt, siger Curt Liliegreen.

Nyslået boligkøber frygter ikke ny finanskrise

I sommer anslog Nationalbanken, at der er 50 procents risiko for, at verden bliver ramt af en økonomisk tilbagegang inden for to år. Det kan komme til at påvirke både antallet af handler og priserne på det danske boligmarked, hvis det sker.

Men den risiko skræmte ikke Morten Nielsen, der sidste år flyttede fra en andelslejlighed i København til et byhus i Middelfart.

- Egentlig ikke. Det er kun lige, når man lige læser, at der måske er en finanskrise på vej igen. Men hvis ikke man skal flytte eller tænker på at flytte, er det ligegyldigt hvor meget ens bolig er værd, siger Morten Nielsen.