Business

I fire dage mødes verdenseliten i Davos: - Jeg er til en konference for brandmænd, men ingen må tale om vand

Direktøren for Kinas institut for Offentlige og Miljømæssige affærer, Ma Jun, og direktøren for den tyske finansielle virksomhed Allianz, Oliver Baete, er blandt de 3000 indflydelsesrige deltagere på topmødet i Davos. Denis Balibouse / Ritzau Scanpix

De næste fire dage mødes den økonomiske og politiske elite i Davos. Men flere danske topchefer har forberedt sig i flere måneder.

Han havde aldrig været der før, Rutger Bregman.

Men sidste år var den hollandske historiker for første gang inviteret med til World Economic Forums årlige topmøde i Davos – og han fandt det ganske forvirrende.

- 1500 privatfly er fløjet hertil for at høre Sir David Attenborough tale om, hvordan vi ødelægger Jorden, sagde Bregman under en paneldebat, der skulle handle om ”prisen på ulighed”.

- Jeg hører folk snakke om at deltage, om retfærdighed, lighed og transparens, men nærmest ingen taler om skatteunddragelse eller om, at de rige ganske enkelt ikke betaler deres del. Jeg har det som om, jeg er til en konference for brandmænd, men ingen må tale om vand, fortsatte Bregman, og satte ord på det hykleri, topmødet i Davos ofte er blevet anklaget for.

Verdens vigtigste by

Topmødet i den schweiziske skisportsby Davos arrangeres af World Economic Forum, og årets udgave, der varer fra tirsdag til fredag i denne uge, er den 50. af sin slags.

Den lille alpeby er blevet beskrevet som "verdens vigtigste by", fordi omtrent 3000 af klodens mest indflydelsesrige, fremtrædende og velhavende personer strømmer til Davos, når politikere, topchefer fra erhvervslivet og de NGO’er, der har kæmpet sig inden for dørene, mødes.

På programmet er hundredvis af møder, oplæg og debatter, og hovedtemaerne er klimaforandringer og økonomisk ulighed. Tirsdag formiddag landede Donald Trump, den amerikanske præsident, i byen for at holde en tale. Også klimaikonet Greta Thunberg deltager for andet år i træk ved topmødet.

Men hvorfor egentlig?

Selvom Davos ikke er et sted, hvor der bliver truffet politiske beslutninger, er det et sted, hvor der bliver talt og hvor, der bliver lyttet. Det er et sted, hvor verdens mest magtfulde mennesker kan påvirke hinanden og selv blive påvirket.

- Det er sjældent, at deltagerne på det her niveau har mulighed for at tale med hinanden. I Davos har de mulighed for at finde lige dem, de har brug for at tale med, og få deres budskab igennem, siger Svenning Dalgaard, korrespondent for TV 2, der har dækket Davos-møderne gennem en årrække.

Flere danske erhvervschefer har forklaret mig, at de på fire dage i Davos kan udføre tre måneders arbejde.

Svenning Dalgaard, korrespondent for TV 2

Kan spare en uges rejse på et møde

Udover Trump og Thunberg er listen med vigtige personer, der er rejst til Davos denne uge, lang.

Blandt dem er Jim Hagemann Snabe, den danske bestyrelsesformand for erhvervsgiganterne Siemens og Mærsk. Hagemann Snabe skal tirsdag aften deltage i en paneldebat, hvor deltagerlisten også tæller direktørerne for IBM og Bank of America samt Klaus Schwab, manden, der i et halvt århundrede har stået for at stykke hele topmødet sammen.

Topchefen for Mærsk, Søren Skou, er en af de danske erhervsledere, der deltager ved det økonomiske topmøde i Davos.

Men den danske bestyrelsesformand bliver ikke den eneste i Davos, der har rødbedefarvet pas.

- Flere danske erhvervschefer har forklaret mig, at de på fire dage i Davos kan udføre tre måneders arbejde, fordi de ellers skulle rejse rundt i hele verden for at snakke med de topchefer fra andre virksomheder, som de har brug for, og som de ikke uden videre kunne få et møde med. Men hvis de kan få en halv times møde med vedkommende på et hotel eller ved en konference her, så har de sparet en uges rejse, og deres program er pakket med møder, siger Svenning Dalgaard.

Han fortæller, at de danske topchefer og deres sekretærer eller personlige assistenter ofte forbereder sig op mod tre måneder i forvejen for at kunne få "det største mulige udbytte ud med hjem fra Davos".

Det nye manifest

For en måned siden offentliggjorde World Economic Forum og Klaus Schwab et manifest, hvor man blandt andet kan læse, at en virksomhed bør arbejde for at ”betjene samfundet som helhed”, og at et firmas bundlinje ikke kun handler om udbyttet til aktionærerne, men også om konsekvenserne for miljøet og samfundet.

- Det er den slags temaer, der kan blive taget op i Davos, og som kan komme på dagsordenen. Man kan se fra år til år, at argumenter og tendenser slår igennem. Om det så er på grund af Davos eller stammer fra et andet sted er svært at sige, men man kan i hvert fald ikke sige, at topmødet ikke har nogen betydning, siger Svenning Dalgaard.

For Rutger Bregman er det dog nok en ringe trøst. Dels handler kun ét ud af de hundredvis af oplæg og debatter, der er planlagt, om skat og skatteunddragelse, og dels er han slet ikke inviteret.

Men som Bregman selv sagde i et interview med The Guardian, da den britiske avis sidste år spurgte ham, om han ville deltage ved det økonomiske topmøde i 2020, hvis han blev inviteret:

- Jeg ville helt sikkert deltage. Men jeg ville bare give den samme tale igen. Det er et dilemma for dem. Hvis de ikke inviterer mig, beviser de min pointe. Hvis de gør, er det det samme om igen.