Business

Nu kan det koste gebyr at hæve kontanter i udvalgte automater - problematisk, mener forbrugerråd

Bankerne begynder nu at sælge deres hæveautomater. Arkivfoto. Uffe Weng / Scanpix Danmark

Bankernes salg af hæveautomater kan betyde højere gebyrer for forbrugerne.

Danske banker er begyndt at sælge deres hæveautomater til andre virksomheder.

Det betyder ifølge avisen Danmark, at forbrugerne risikerer store gebyrer, når de hæver kontanter i hæveautomaten, hvor det tidligere var gratis - uden at de lægger mærke til det.

Blandt andet har Sydbank og Jyske Bank solgt flere hæveautomater til virksomheden Loomis, der lever af at håndtere og transportere penge. Det betyder, at det nu kan koste et gebyr på op til 30 kroner per hævning at hæve penge i de pågældende automater, skriver avisen Danmark. Årsagen er, at automaterne ikke længere er dankort-automater. Når man stikker sit Visa-dankort i automaten og hæver sine kontanter, vil det således ske som en Visa-hævning, og det tager nogle banker et gebyr for.

Hos Forbrugerrådet Tænk er man ked af udviklingen.

- Vi synes, det er problematisk, at de her hæveautomater bliver solgt til private aktører. Det vil gøre det dyrere for forbrugerne at hæve kontanter, og vi vil gerne have, at vi bevarer kontanterne, siger Ida Marie Moesby, økonom hos Forbrugerrådet Tænk, til TV 2.

Ikke gode nok til at oplyse

Udover at det bliver dyrere at få adgang til kontanter, mener Forbrugerrådet Tænk heller ikke, bankerne er gode nok til at oplyse kunderne om, at de nu skal betale gebyrer for at hæve kontanter.

- Det er ikke skiltet tydeligt nok for forbrugerne, at det bliver dyrere. Det er jo meget, hvis man for eksempel skal betale to gange 30 kroner i gebyr for at hæve kontanter, som det har været nævnt. Bankerne bør sende et meget tydeligt signal, for eksempel på skærmene på hæveautomaterne, om gebyrerne. Vi oplever mange skjulte gebyrer, siger Ida Marie Moesby.

En kunde i Danske Bank, Werner Jørgensen, har fortalt til avisen Danmark, at han måtte betale et gebyr på to gange 30 kroner for at hæve kontanter i hæveautomaten på Jerne Torv i Esbjerg.