Ny sejr til Skattestyrelsen i svindelsag om 12,7 milliarder kroner

De danske myndigheder har vundet et vigtigt opgør i slagsmålet om de tabte udbyttemilliarder.

Skattestyrelsen har fået medhold i en prøvesag mod pensionsfonden KK Law Retirement Plan Trust - en af de mange små pensionsfonde, som var med til at trække 12,7 milliarder kroner ud af statskassen.

Sagen har været ventet med spænding, fordi den kunne vise sig at udgøre en stor trussel mod en lang række søgsmål for et samlet milliardbeløb, som Skattestyrelsen har anlagt i USA.

Landsskatteretten er kommet frem til, at der ikke har været noget ejerskab af aktier, og det er afgørende.

- Det er rigtig godt for Skat. Hvis man var gået ned i det materielle om ejerskabet af aktier, kunne man risikere, at de amerikanske sager blev afvist, siger Søren Friis Hansen, juraprofessor på Copenhagen Business School.

Hvad er kernen i sagen?

Kernen i sagen er en tvist om, hvorvidt de mange pensionsfonde i svindelsagen har haft ret til at modtage de enorme beløb fra Skat.

Sådan foregik svindlen med udbytteskat

Sagen om udbytteskat begynder i 2015, da Skat opdager, at man mangler 12,7 milliarder kroner i udbytteskat.

Når virksomheder betaler udbytte til sine aktionærer, så går 27 procent af beløbet til udbytteskat.

Hvis aktionæren bor i udlandet, skal skatten i nogle tilfælde betales hjemlandet. Derfor kan man få udbytteskatten refunderet.

Det udnyttede svindlere ved at opfinde fiktive aktiebeholdninger. Med falske papirer fik de skat refunderet, for aktier de ikke ejede.

Skat tjekkede ikke om aktierne rent faktisk eksisterede. Derfor refunderede SKAT fejlagtigt udbytteskat for over 12 milliarder kroner.

På den ene side har Kammeradvokaten på vegne af Skattestyrelsen argumenteret for, at de små pensionsfonde aldrig har ejet danske aktier eller modtaget udbytte og derfor uretmæssigt har opkrævet penge fra Danmark.

På den anden side har pensionsfondenes advokater argumenteret for, at fondene har ejet aktier og fået udbetalt udbytte, men at de ikke havde dokumentation, fordi den blev beslaglagt i 2015 af Bagmandspolitiet under en ransagning af firmaet Solo Capital i London. Det er ejet af Sanjay Shah, den hovedmistænkte i udbyttesagen.

Sagen mod KK Law skiller sig ud, fordi ejeren Kevin Kenning, en advokat fra Chicago i USA, har været i stand til at fremlægge masser af dokumentation for køb af aktier og udbyttebetalinger.

Dokumentationen er kontooplysninger, SWIFT-meddelelser, information om udbyttebetaling og mails med handelsinformationer.

Men det har ikke overbevist Landsskatteretten.

Fakta om sagen om udbyttesvindel

  • Sagen kom frem i august 2015, hvor Skat fortalte om udbyttesvindel for 12,7 milliarder kroner
  • Britiske Sanjay Shah, der bor i Dubai, er i årevis blevet betegnet som hovedmistænkt – han erkender at have modtaget over 8 milliarder kroner
  • En hidtil ukendt gruppe fra USA, anført af Matthew Stein og Jerome Lhote, er involveret i udbetalinger for over 4 milliarder kroner
  • Skattestyrelsen har anlagt omkring 545 søgsmål over hele verden mod personer og selskaber
  • Foreløbig har Skattestyrelsen indgået forlig, der sikrer 1,6 milliarder kroner til Danmark
  • Politiet har tiltalt otte personer

Hvorfor fik Skattestyrelsen medhold?

Ifølge dommeren Susanne Dahl er "dokumentationen behæftet med betydelig usikkerhed", og pensionsfonden kan derfor ikke bevise, at den reelt har ejet aktier og modtaget udbytte.

- Refusion af udbytteskat blev derfor udbetalt på et urigtigt grundlag, lyder det i afgørelsen, som TV 2 og Politiken er i besiddelse af.

En del af dokumentationen kommer fra finansvirksomheden ED&F Man, der har spillet en central rolle i det setup, der lå bag de anmodninger til Skat i Danmark, som resulterede i udbetalinger på fire millioner skattekroner til KK Law Retirement Plan Trust.

- Det er betænkeligt at lægge det modtagne materiale fra ED&F Man til grund som dokumentation for pensionskassens køb af de påståede aktier, skriver Landsskatteretten.

Hvorfor er afgørelsen vigtig?

Med afgørelsen har Skattestyrelsen vundet de syv civile prøvesager, der er længst i retssystemet, og som ventes at få betydning for de mere end 180 sager, der er undervejs i Danmark.

I modsætning til KK Law har de første seks prøvesager, der blev afgjort i december, alle tilknytning til den hovedmistænkte finansmand Sanjay Shah.

Afgørelsen er også vigtig for sagerne i udlandet. Ikke mindst i USA, hvor der er en regel om, at domstolene ikke behandler andre landes skattesager, men godt kan behandle sager om eksempelvis bedrageri.

Hvis Landsskatteretten var kommet frem til, at KK Law havde ejet aktier og modtaget udbytte, kunne det i værste fald betyde, at dommeren i USA afviste sagerne i USA, siger juraprofessor Søren Friis Hansen fra Copenhagen Business School.

Hvad sker der nu?

Landsskatteretten er ikke en egentlig domstol, men et nævn i klagesystemet. Nævnet består af politikere udpeget af Folketinget, jurister udpeget af skatteministeren og medlemmer udpeget af organisationer som Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Derfor er der også mulighed for at anke sagen til domstolene, men det er uvist, hvad KK Law og de seks andre pensionsfonde med tilknytning til Sanjay Shah vil gøre.

KK Law er repræsenteret af det danske advokatfirma TVC og Helene Müller Schwiering fra firmaet Schaffelhuber Müller & Kollegen i Luxembourg.

Her møder afgørelsen kritik, fordi Kammeradvokaten, der fører sagen for Skattestyrelsen, bruger dokumenter fra en relateret sag til at underminere dokumentationen fra KK Law.

- Det er ufatteligt, at man i Danmark kan tabe en skattesag på dokumenter fra andre sager, siger Helene Müller Schwiering, der ikke har været i kontakt med Kevin Kenning og derfor ikke kan sige, om afgørelsen bliver indbragt for domstolene.

Heller ikke ED&F Man eller Skattestyrelsen har ønsket at kommentere afgørelsen.

Hvad handler udbyttesagen om?

Sagen om svindel med udbytteskat kom frem i august 2015 og er siden blevet efterforsket af Skattestyrelsen og SØIK, også kendt som Bagmandspolitiet.

Den hovedmistænkte er Sanjay Shah, der har indrømmet at have modtaget over otte milliarder kroner fra Danmark på baggrund af det, han selv betegner som lovlige handler.

TV 2 og Politiken kunne i efteråret 2019 fortælle, at Shah ikke er den eneste bagmand. Et netværk af amerikanske pensionsfonde, som er anført af de tidligere KPMG-rådgivere Matthew Stein og Jerome Lhote i New York, er involveret i udbetalinger fra Danmark for over 4,1 milliarder kroner.

Stein og Lhote arbejdede i en periode med Sanjay Shah, men valgte på et tidspunkt at lave deres eget setup med hjælp fra en række af Shahs tidligere ansatte.

De to amerikanske mænd, der købte North Channel Bank i Tyskland for at trække penge ud af Danmark, indgik i maj 2019 et forlig med Skattestyrelsen, hvor de betaler en del af beløbet tilbage.

Du kan læse TV 2's artikler om sagen her.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Det udbetalte Skat i svindelsagen på den tid, du har brugt på at læse artiklen

420,5

Svindlen toppede i 2015, hvor Skat nåede at udbetale over otte milliarder kroner fra januar til august, hvor svindlen blev stoppet. Det svarer til 420,50 kroner i sekundet.