Danske Bank tilbyder tusindvis af ansatte frivillig fratræden
Danske Bank har allerede indført et ansættelsesstop, men vil reducere medarbejderstaben yderligere.
Landets største bank, Danske Bank, vil skære i antallet af ansatte.
Det oplyser bankens midlertidige HR-chef, Anne Knøs, til TV 2.
Derfor tilbyder storbanken nu 2000 af sine danske ansatte en frivillig fratrædelsesordning.
Omkostninger skal reduceres
Personalet i Danske Bank fik beskeden i fredags, og de ansatte har frem til 31. januar til at beslutte sig for, om de vil tage imod tilbuddet.
- Som led i vores plan for at blive en bedre bank har vi behov for at reducere omkostningerne, så vi blandt andet kan investere markant i at blive en endnu mere digital, enkel og effektiv bank, siger Anne Knøs.
I november 2019 meddelte Danske Bank, at selskabets omkostninger skulle reduceres med cirka 5 milliarder kroner i 2023 sammenlignet med omkostningerne i 2019.
Danske Bank har allerede indført et ansættelsesstop, og banken vil nu forsøge at reducere medarbejderstaben yderligere ved at tilbyde ansatte i hovedkvarteret og en række stabsfunktioner frivillig fratræden.
Banken vil dog ikke sætte tal på, hvor mange færre, der skal være ansat i koncernen.
- Vi ser på alle omkostninger på tværs af koncernen, og det indebærer også, at vi over tid vil blive færre medarbejdere, lyder det fra den midlertidige HR-chef i Danske Bank.
Samlet set får omkring 2000 ud af bankens i alt 11.000 danske medarbejdere mulighed for at søge den frivillige fratrædelsesordning. Danske Bank har i alt 22.000 ansatte på verdensplan.
De enkelte filialer og de regulatoriske funktioner er ikke omfattet af tilbuddet, lyder det fra Danske Bank.
Skal løbe stærkere
Formanden for de ansatte i Danske Bank, Kirsten Ebbe Brinch, siger til TV 2, at de ansatte i banken i forvejen har meget travlt.
Og det bliver ikke bedre med færre ansatte.
- Det er rigtig ærgerligt, at der skal være færre ansatte i Danske Bank. Men når det nu skal være, så synes vi klart, det bedste er, at man som medarbejder selv træffer beslutningen, siger Kirsten Ebbe Brinch.
Intet gyldent håndtryk
Ifølge TV 2s oplysninger er tilbuddet om frivillig fratrædelse fra Danske Bank ikke specielt lukrativt.
Det siger Anne Klejsgaard Friis fra TV 2 Business.
- Danske Bank eller Finansforbundet ønsker ikke at oplyse noget omkring det konkrete tilbud. Men det er ikke sådan, at man kommer afsted med et gyldent håndtryk og kan leve i sus og dus resten af livet. Det er selvfølgelig noget, der taler for, at ikke særlig mange ansatte vil tage imod tilbuddet, lyder analysen.
I 2016 tilbød Danske Bank på lignende vis 8000 ansatte en frivillig fratrædelse, men 'kun' et par hundrede benyttede sig af ordningen, siger Anne Klejsgaard Friis.
Derfor kan nogle af bankens medarbejdere se frem til en fyreseddel, hvis historien gentager sig.
Får bundkarakter af kunderne
Udmeldingen fra den danske storbank kommer samme dag, som Danske Bank får bundkarakter i en måling fra Voxmeter.
Voxmeter har spurgt 51.000 kunder om oplevelsen af deres bank, og ifølge den årlige måling har Danske Bank de mindst tilfredse kunder blandt landets 20 største banker.
Det skyldes bankens belastende sager om hvidvask og investeringsprodukter.
Danske Bank ligger på sidstepladsen, og det vil tage tid at ændre på resultatet, siger Danske Banks privatkundedirektør, Thomas Mitchell:
- Det bliver et langt, sejt træk, men vi skal vise i handling, at de ting, der er sket, ikke harmonerer med den måde, vi ønsker at drive bank på.
Listen over banker med de mest tilfredse kunder toppes af Arbejdernes Landsbank foran Ringkjøbing Landbobank.