Business

Så gyldne var dine mursten i 10’erne

Arkivfoto. For københavnerne var der en anseelig gevinst ved hver kvadratmeter i 2010'erne. Andre steder var det en knap så god forretning. Kasper Palsnov / Scanpix Denmark

I store dele af landet blev boligejerne forgyldt i løbet af det seneste årti. Men i 19 kommuner faldt kvadratmeterpriserne for husejere.

Nogle har tjent meget, andre har tjent mindre.

Men uanset om man har ejet en lejlighed, en villa eller et rækkehus, har 2010’erne været et gyldent årti i de fleste dele af landet. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk, der har kigget på hele årtiet.

Tallene afslører dog også, at der er store forskelle alt efter hustype og adresse.

Mens prisen for villa og rækkehuse i Region Syddanmark er steget med lidt mere end 1000 kroner per kvadratmeter siden januar 2010, er den gennemsnitlige kvadratmeterpris for ejerlejligheder i Region Hovedstaden steget med mere end 14.500 kroner i samme periode.

For en ejerlejlighed på 80 kvadratmeter i Hovedstaden svarer det til en prisforøgelse på mere end 1,1 million kroner mellem 2010 og 2020.

Selvom der har været en prisfremgang på tværs af boligtype i alle fem regioner, startede 2010’erne med et prisfald. Ifølge Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, var det efterveerne af finanskrisen, der kunne ses i hus- og lejlighedspriserne.

- Fra foråret 2011 og frem til starten af 2013 faldt priserne for derefter at stabilisere sig. Først med rentefaldet i 2015 begyndte det at gå rigtigt fremad igen, og den største stigning i huspriserne har vi derfor først set i de seneste par år, siger Birgit Daetz.

Milliongevinst for nogle - underskud for andre

Uanset hvilken af de fem regioner man kigger på, var kvadratmeterprisen på ejerlejligheder højere end kvadratmeterprisen for villaer og rækkehuse i 2010. I de ti år, der er gået siden da, er den forskel kun vokset.

Nedenfor kan du se tre regneeksempler, der illustrerer, hvor meget priserne er steget fra 2010 til slutningen af 2019. Der er taget udgangspunkt i tre boligtyper:

  • En lejlighed på 80 kvadratmeter
  • Et rækkehus på 120 kvadratmeter
  • En villa på 160 kvadratmeter

Boligsiden har ikke tal for alle 98 kommuner på tværs af boligtyper for hele perioden. Men en opgørelse af prisudviklingen for villa og rækkehuse viser, at i mindst 19 kommuner er kvadratmeterprisen i dag lavere, end den var i starten af årtiet.

Hvilke kommuner det drejer sig om, og hvordan kvadratmeterprisen har udviklet sig, kan du se i listen herunder.