Business

Svinepest rammer dansk farm - 26.000 svin skal slagtes

Det danskejede Premium Porc Group driver ni svinefarme i Rumænien. Ingen af de otte andre farme er blevet ramt af den frygtede svinepest.

En danskejet svinefarm i Rumænien er blevet ramt af afrikansk svinepest (ASF). Det betyder, at 26.000 svin skal slagtes på gården i byen Olsuin i det sydøstlige Rumænien.

- Det er selvfølgelig en rigtig, rigtig træls situation. Det er ikke noget, vi havde forventet eller ønsket os, siger Lars V. Dreschler til TV 2. Han er administrerende direktør i DCH International, der ejer Premium Porc Group i Rumænien, som driver i alt ni svinefarme i Rumænien.

I en pressemeddelse oplyser DCH International, at gården nu er sat i karantæne, og at i alt 26.000 søer og pattegrise "vil blive slået ned hurtigst muligt, efterfulgt af rengøring og desinfektion".

- To af verdens førende veterinærer inden for ASF har fysisk gennemgået vores samlede biosikkerheds set-up og vurderet, at det ligger i den absolutte top af, hvad der er findes globalt. Derfor er det naturligvis et chok, når vi for første gang står over for en sådan situation på en af vores egne farme, siger Lars V. Dreschler.

Rumænien ramt af epidemi

Han siger, at man endnu ikke ved, hvor stort et økonomisk tab svinepesten vil påføre det danske firma.

- Det er et hårdt øjeblik, hvor organisationen skal stå sammen som et hold, hvilket vi altid har gjort. Efter nedslagtning, rengøring og desinfektion vil vi hurtigst muligt genetablere produktionen. Det er for tidligt at sige noget om tabets størrelse, eller præcist hvornår vi kommer i produktion igen på Olsuin, siger Lars V. Dreschler.

Han oplyser, at produktionen på de otte andre svinefarme, det danskejede selskab også driver, fortsætter. Men han tør ikke udelukke, at den frygtede svinepest også kan ramme en eller flere af dem.

- Når du producerer svin i et land som Rumænien, er der en risiko, siger Lars V. Dreschler.

Rumænien har siden 2017 været ramt af en epidemi af ASF, der ifølge landbrugsmediet Agribusiness.intelligence.com har betydet, at over 500.000 svin i Rumænien har måttet lade livet.

Fødevarestyrelsen oplyser på sin hjemmeside, at ASF aldrig er blevet registreret i Danmark.

- I 2014 kom ASF til de østlige dele af EU, og siden da har en række EU-lande haft udbrud. Medlemslandene i EU, også Danmark, har taget mange forholdsregler for at kontrollere og forhindre spredningen af virus, skriver Fødevarestyrelsen.