Business

400.000 danskere snydt af kopivarer på nettet

Nederst i artiklen kan du læse, hvordan du undgår at blive snydt.

Mere end hver tiende dansker, der har købt varer på nettet inden for det seneste halve år, har modtaget et kopiprodukt, selvom de troede, de havde betalt for den ægte model.

Det fremgår af en ny undersøgelse, analyseinstituttet Norstat har lavet for Dansk Erhverv. På landsplan svarer det til, at cirka 400.000 danskere er blevet snydt af kopivarer købt på nettet.

Udover det åbenlyse problem i snyd, er der også andre ting, man skal gøre sig bevidst om, når netkunder modtager kopivarer, forklarer Lone Rasmussen. Hun er markedschef for handel ved Dansk Erhverv og fortæller, at eksempelvis kopiudgaver af legetøj kan indeholde meget store mængder hormonforstyrrende stoffer.

- Det er alarmerende, fordi man ikke får det, man tror, man har købt. Hvis man finder noget legetøj meget billigere på nettet, end man kan finde det til i en seriøs, dansk legetøjsbutik skal man tænke sig om. Der er nok en grund til, at det er så meget billigere, siger Lone Rasmussen.

Ét grams forskel

Et af de steder, der ofte møder kunder, der uvidende har købt kopiprodukter, er hos urforhandleren Klarlund på Strøget i København.

- Vi oplever hver uge, at kunder kommer ind, fordi de gerne vil have repareret deres ur, men så er det ikke den ægte vare, vi har fat i. De har måske købt det i god tro – og de har måske endda købt det af en sælger, der har handlet i god tro, men som ikke har været kompetent nok – men så ender man op med et ur, der går i stykker, og som ikke kan repareres, siger direktør Ronni Heltoft.

For at illustrere problemet, fremviser Ronni Heltoft to udgaver af det samme ur. Selvom der er mange tusinde kroners forskel i prisen på de to ure, ligner de til forveksling hinanden, og hvis man lægger dem på en vægt, er der kun ét grams forskel på den ægte og uægte udgave.

- Jeg har en baggrund som urmager og har arbejdet i branchen i mange år, men selv for mig er det svært at se forskel, siger Ronni Heltoft og kalder kopimodellen for en ”superkopi”, hvor det nærmest ikke er til at se forskel før man åbner urets bagside op.

Hvis uret går i stykker, er det dog så godt som umuligt at reparere, og så står man med et ur, der ikke kan blive lavet, og som ikke er noget værd, forklarer urdirektøren.

Kopiprodukter: Hvad er lovligt?

 • Du må ikke sælge kopivarer i Danmark. Heller ikke på brugtsider eller via sociale medier som Facebook.
 • Tilgengæld er det ikke ulovligt at eje og købe kopivarer, hvis det er til privat brug.
 • Hvis du køber kopivarer på en internetside udenfor EU, har skattemyndighederne ret til at tilbageholde varerne.
 • Herefter vil det være op til firmaet med rettighederne til originalvaren, om de vil lægge sag an for at kræve erstatning.
 • Køber du kopivarer kan det altså ende i krav om, at du skal betale erstatning til rettighedshaveren.

Kilde: Toldstyrelsen

Wish er storleverandør

Fænomenet med kopivarer er ikke nyt, men tendensen er stigende.

Ifølge en rapport, OECD offentliggjorde sidste år, udgør handel med kopivarer i dag op mod 3,3 procent af al verdenshandel.

I EU anslås handel med kopivarer til at medføre knap en halv million tabte arbejdspladser, og alene i Danmark går man glip af cirka 4000 arbejdspladser og mere end seks milliarder kroner i indtægter.

Ifølge Dansk Erhvervs undersøgelse, er det særligt kinesiske netbutikker, der sender kopiprodukter til Danmark. Men også danske, amerikanske, tyske og britiske webshops har snydt danske netkunder.

Dansk Erhverv oplyser, at mere end hver tredje kopivare i deres undersøgelse drejer sig om en pakke, der er blevet købt på den kinesiske webshop Wish.

Voldsom stigning hos Toldstyrelsen

Nogle af dem, der kæmper mod de mange kopiprodukter, der kommer til Danmark, er Toldstyrelsen.

Fra 2014 til 2018 steg antallet af forsendelser, Toldstyrelsen tilbageholdt for at være kopivarer, fra cirka 1500 sager til godt 2600. Men sidste år blev det tal mere end tredoblet, da Toldstyrelsen tilbageholdt 8109 forsendelser.

Når en pakke ankommer til Danmark, bliver den sendt gennem Toldstyrelsens internationale postcenter. Her har man blandt andet set meget store mængder falske sportssko, mens det er en daglig ting med kopier af blandt andet designerprodukter og falske parfumer.

Ifølge Toldstyrelsens kontroldirektør, Preben Buchholtz Hansen, er det en god huskeregel, at hvis noget virker for godt til at være sandt, så er det nok også tilfældet.

Derudover kan du læse en række gode råd, som blandt andet Toldstyrelsen, Rigspolitiet og Patent- og Varemærkestyrelsen står bag, herunder:

Sådan spotter du kopivarer på nettet

 1. Er der sprogfejl og skæve priser?
  Mange fupbutikker er maskinoversat. Det giver tit et dårligt sprog med underlige sprogfejl - eller skæve priser som for eksempel DKK 355,87. 

 2. Er prisen mistænkelig lav?
  Spørg dig selv, om der er en realistisk prisforskel mellem produktet, du ønsker at købe, og prisen på produktet, som sælges hos originalforhandleren. Luksusmærker er sjældent på tilbud og slet ikke til dumping-priser. Hvis der reklameres med, at varerne er stærkt nedsatte, bør du være på vagt.

  Husk også at nogle sælgere af kopivarer lægger sig tæt op ad prisen på originalproduktet for at kamuflere, at produktet ikke er ægte.

 3. Er webshoppens kontaktoplysninger mangelfulde eller falske? Tjek også 'Om os'-siden.
  Seriøse netbutikker vil typisk gerne udfolde fortællingen om deres virksomhed på 'Om os'-siden. Mangler den fortælling, tyder det på, at der er tale om en ”fupbutik”. Har netbutikken tilgængelig kontaktinformation? Det skal være nemt at tage kontakt til dem, der driver netbutikken.

 4. Søg på internettet efter andres erfaringer
  Har andre oplevet at modtage kopivarer fra netbutikken? Ofte finder du nyttig information om andres erfaringer med netbutikken via diverse anmeldelsesordninger på internettet.

 5. Kig efter E-mærket
  E-mærket er en dansk mærkningsordning for sikker nethandel. Certificeringen er ikke et udtryk for en godkendelse af de varer, som den erhvervsdrivende udbyder, men en sikring af at webshoppen lever op til e-mærkets forbrugerbeskyttende krav.

 6. Betal altid med kort, så du kan benytte indsigelsesordningen
  Det er normalt mest sikkert at betale med et internationalt betalings- eller kreditkort, hvor du indtaster kortnummer og udløbsdato. Når du betaler på den metode, kan banken tilbageføre pengene, hvis varen for eksempel ikke dukker op