Business

Konflikt er nyt søm i kisten for dansk eventyr i Iran

I januar 2016 var daværende udenrigsminister, Kristian Jensen (V), med i en større charmeoffensiv for det danske erhvervsliv i Iran. - / Scanpix Denmark

To af Danmarks største virksomheder "følger situationen" i Iran nøje.

For få år siden var der tale om en spirende optimisme og et potentielt væksteventyr.

Gennem en årrække havde internationale sanktioner mod Iran lagt en dæmper på landets økonomi.

Men da sanktionerne i 2016 blev ophævet, åbnede et nyt marked sig for danske virksomheder – et marked, hvor der kunne være samhandel for op mod otte milliarder kroner om året, blev det anslået.

Gennem det seneste år er den ambition dog blevet mere og mere fjern. Med drabet på den iranske general Qassem Soleimani i sidste uge og den efterfølgende optrapning af konflikten mellem USA og Iran, er der nu endnu længere til mål. Det siger underdirektør i Dansk Industri Peter Thagesen til TV 2.

- Iran har været det vanskeligste marked det seneste års tid. Så det går fra meget svært til endnu vanskeligere. Jeg tror ikke, at samhandlen vil gå helt i stå, for der er stadig efterspørgsel efter danske fødevarer og dansk medicin i Iran, men samhandlen vil være for nedadgående, siger Peter Thagesen.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at danske virksomheders eksport til Iran blev næsten fordoblet fra 2015 til 2017. I 2018 var der et mindre fald i værdien af den danske eksport til landet, og i de første ni måneder af 2019 – de seneste tal, der findes – har eksporten taget endnu et dyk nedad.

Novo fortsætter i Iran

En af de danske virksomheder, der er til stede i Iran, er medicinalgiganten Novo Nordisk.

Tallene fra Danmarks Statistik viser, at medicinske og farmaceutiske produkter udgør cirka halvdelen af al dansk eksport til Iran, og Novo Nordisk annoncerede i 2015, at de ville bygge en fabrik i landet. Novo fortalte dengang, at de regnede med udgifter for cirka en halv milliard danske kroner til fabrikken, der endnu ikke er bygget færdig.

I firmaets seneste årsrapport beskrives Mellemøsten som et marked med ”udækkede behov” og ”muligheder”. I et skriftligt svar til TV 2 oplyser Novo Nordisks pressechef Mette Danielsen, at virksomheden ”følger situationen nøje”, og at ledelsen er klar til at træffe ”de nødvendige forholdsregler”.

- I overensstemmelse med gældende internationale regler opretholder vi vores aktiviteter i landet, så de mange patienter, der er afhængige af vores livsvigtige medicin, fortsat har adgang til den, udtaler Mette Danielsen videre.

Rederier holder øje med vigtigt handelsstræde

Ligesom Novo Nordisk oplyser en anden af Danmarks største virksomheder, shippingvirksomheden Mærsk, at de holder nøje øje med, hvad der sker i Iran.

Det snævre Hormuzstræde, mellem Iran og Oman, er tidligere blevet brugt af Iran i storpolitiske sværdslag, som da den britiske tanker Stena Impero i sommer blev tilbageholdt af de iranske myndigheder. Derfor er sikkerheden for Mærsks ansatte og firmaets ”aktiviteter i området” førsteprioritet, skriver Mærsk i en mail til TV 2.

- Vi vil fortsat tage de nødvendige forholdsregler for at begrænse risikoen for vores havneaktiviteter og trafik i området, oplyser verdens største containerrederier videre.

Ifølge brancheorganisationen Danske Rederier sejler cirka 150-170 danskopererede skibe gennem Hormuzstrædet hver måned.