Business

Serieiværksætter: - Jeg er træt af danskernes brok over de rige

PORTRÆT: Toke Kruse har i en alder af 37 allerede en stribe af succesfulde virksomheder bag sig. Det er alt for kedeligt bare at være rig, siger han.

Hvis du var mangemillionær, hvad ville du så bruge pengene til?

Fantasien kan måske løbe i retning af tropeøer, dyre biler og rejser. Men ikke for Toke Kruse.

Han er en af verdens 47 millioner dollarmillionærer, og hvis han ville, kunne han læne sig tilbage og nyde et luksusliv i afslappet. Men det siger ham bare ikke noget, fortæller han.

- Luksus er en meget kortsigtede lykkefølelse. Det, der giver mig lykke, er at skabe nye ting og at bruge mine hænder og mit hoved til at løse problemer. Så det at slå sig ned i sus og dus vil være det stik modsatte.

Kedeligt at være rig

Toke Kruse mener, det er kedeligt at være rig. Når han tager på ferie, sker der ofte det, at han sidder og skribler ideer ned på en serviet i stedet for at ligge og flyde i poolen.

- Jeg ser problemer i alt, og det at finde en løsning på et problem, fylder mig med en eufori. Dér hvor de sidste brikker falder på plads, hårene i nakken rejser sig, og jeg bare tænker: ”Det der, det er genialt. Det er sådan det skal laves”.

Toke Kruses virkelyst har ført til, at han i dag har 15 virksomheder bag sig. Nogle mere succesfulde end andre. Seneste har han solgt regnskabsprogrammet Billy for et flercifrede millionbeløb og investeret millioner i lønprogrammet Salary.dk.

- Men det er altså ikke pengene, der er målet i sig selv, men at bygge nye virksomheder, siger han.

Faktisk ser han det at være drevet af penge, som en enorm ulempe, hvis man vil være en succesfuld iværksætter.

- Jeg hører af og til fra folk, at hvis de havde mange penge, ville de bare slippe det hele. Men det, at jeg ikke tænker sådan, er måske en del af forklaringen på, hvorfor jeg er den, der har succes, og de ikke har det.

Træt at folk, der bare brokke sig

Toke Kruse har lagt Nordsøen mellem sig selv og Danmark og bor i dag i London med sin søn. Og det er helt bevidst.

- Der er for meget brok i Danmark. Ikke fordi der generelt er noget galt med at brokke sig, men hvis det er det eneste, man kan uden at være i stand til selv at komme med en konkret løsning, så gider jeg ikke høre på det. Derfor har jeg også droppet Facebook.

Toke Kruse er især træt af at høre danskere brokke sig over, at rige tjener for mange penge og burde betale mere i topskat, fortæller han. En holdning han selv betegner som kontroversiel i en velfærdsstat som Danmark.

- Det er gratis at sige, at andre skal betale mere i skat, når det ikke rammer én selv, siger han.

- Jeg synes ikke, det er fair, at få mennesker skal betale en relativ stor andel af deres indkomst til statskassen – og jeg tror ikke, at det er vejen frem for at løfte os i Danmark.

Topchefer er tilfredse med skatteniveauet

Blandt danske topledere tilhører den holdning dog et mindretal. Det viser en rundspørge, TV 2 har foretaget i 2019.

Her svarede 25 ud af de 35 topchefer, der har deltaget, at de overordnet er tilfredse med det danske skatteniveau.

- Hovedparten af danskerne er overordnet tilfredse med vores skatteniveau. Selvfølgelig kan man diskutere, om man skal justere her og der, for det er jo en balancegang mellem at skabe lyst til at gøre en indsats, skabe udbud af arbejdskraft og samtidig have råd til velfærd, sagde stifter og administerende direktør i Netcompany André Rogaczewski.

Christoph Houman Ellersgaard, der er adjunkt ved CBS og forsker i magteliten, har interviewet mange erhvervsfolk og fortæller ligeledes, at tilslutningen til det danske system er klar.

- De danske virksomheder har lært at operere under den danske model og ved, hvad de får igen for deres skattepenge.

- Det indebærer den berømte flexicuritymodel, som gør det nemmere at hyre og fyre folk, et efteruddannelsessystem, som giver adgang til en ret høj kvalificeret arbejdskraft, også blandt produktionsarbejdere, og til sidst men ikke mindst får man en arbejdskraft, der ikke strejker i tide og utide. sagde han i forbindelse med rundspørgen i juni måned.

Toke Kruse forventer da heller ikke, at de politiske vinde i Danmark blæser i hans retning i fremtiden.

- At bevare en høj topskat giver politisk mening, da det sikrer, at man får flertallet af befolkningen med sig. Så det er ligesom et krav, hvis du som parti gerne vil indtage Statsministeriet, siger han.

Se 'Min første million' med Toke Kruse på TV 2 PLAY.