Gik fra gymnasieelev til direktør - nu er der 60 ansatte i firmaet
PORTRÆT: Jesper Theil Thomsen gik direkte fra at være gymnasieelev til direktør i egen virksomhed. En uddannelse i sig selv, mener han.
Det er sommer. Solen er ved at stå op over byens gader, hvor tomme flasker blander sig med halvspiste durumruller og andet affald.
Festen er slut, natfolket bryder op og traver hjemad. Flere af dem slæber på en stor, sort kasse.
Ved et nærmere eftersyn er det tydeligt, at det er en højttaler. Nærmere bestemt en Soundboks, der de seneste par år er blevet populær blandt unge at tage med til fest.
Fik idé på festival
Højttalermærket Soundboks blev stiftet i 2015 af tre gymnasievenner. Ideen undfangede sig, mens de var på Roskilde Festival og lagde mærke til, at folk overalt havde deres egne improviserede musikanlæg med.
Så hvorfor ikke give dem en god, mobil højtaler, der kan holde til lidt af hvert og levere ordentlig meget rabalder?
Som sagt så gjort, og 4,5 år senere er højtalervirksomheden blevet en international succes med omkring 60 ansatte, som du kan høre mere om i programmet 'Min første million' på TV 2 Play.
En af de tre medstiftere er Jesper Theil Thomsen. Han er 24 år gammel og har sammen med sine to kammerater droppet universitetet for at dedikere sig fuldt ud til at skabe deres virksomhed.
- Vi var ikke bange for at tage det spring. Måske var vi jubeloptimister, men vi vil vinde. Og det giver os en anden form for uddannelse, der er ligeså meget værd.
Indtil videre har musikelskere i både ind- og udland budt Soundboks velkommen. I en grad så det anerkendte finansmagasin Forbes i 2018 satte de tre stiftere på deres årlige liste over lovende europæiske iværksættere under 30.
Jesper Theil Thomsen er naturligvis glad for, at Soundboks er kommet så godt fra start, men han er langtfra at være dér, hvor han er tilfreds.
Hårdt at blive leder i en ung alder
Selv beskriver den unge iværksætter sig som lidt introvert, der ikke altid er god nok til at kommunikere. Og det kan være en udfordring, når folk kigger hen på dig for at høre den endelige beslutning.
- Så jeg har skullet finde min egen måde at være leder, hvor jeg både har overskud til at gå ud og vise ansigt og samtidig har rum til at sætte mig for mig selv og lave ting på computeren.
Den balance synes Jesper Theil Thomsen dog at have fundet i dag, og han er mere tryg og selvsikker i sin lederrolle.
- Ledelse er jo ikke bare en sideopgave. Det er hele kernen i ens opgave, og der vil altid være udfordringer, man ikke kan læse, hvordan man løser, i en ledelseshåndbog.
Derfor vil den unge direktør også give det råd videre, at hvis man vil være leder, skal man ikke forsøge at påtage sig en rolle, man ikke kan genkende sig selv.
- Du skal være tro mod dig selv og skabe medejerskab hos din ansatte.
To erfarne erhvervsfolk måtte gå igen
Efter det begyndte at gå rigtig godt for virksomheden, valgte de tre stiftere at ansætte to nye i ledelsen. Det var – og er – ifølge Jesper Thomsen to dygtige og erfarne folk.
Problemet var bare, at de havde en fundamental anderledes ledelsesfilosofi end resten af Soundboks’ og virksomhedens ledelse.
- Det var ikke noget galt med dem, men vores medarbejdere kunne bare mærke at nogle ting pludselig ændrede sig, og det skabte forvirring.
Efter noget tid blev det klart, at det ikke gik med de to nye ledere, som derfor tog afsked med virksomheden.
Episoden gav anledning til en åben selvransagelse over for medarbejderne, hvor først ledelsen i en rundkreds sad og diskuterede, hvor de var gået galt i byen, mens de ansatte sad og lyttede.
Bagefter blev der så stillet en stol frem, hvor ansatte kunne komme og stille spørgsmål, og her gav især én medarbejder dem klar besked.
- Han gav os en opsang, hvor han blandt andet sagde, at han ikke fattede, hvad vi havde haft gang i. Vi havde nok bare været for fokuseret på at vækste og ikke haft nok fokus på at holde fast i kulturen – og der var vi gået galt i byen.