Business

Kina sender tidlig julegave til danske svinebønder

Danish Crown lever godt af den voksende efterspørgsel på det kinesiske marked. LISELOTTE SABROE / Scanpix Denmark

I årets første ni måneder er dansk eksport af fødevarer til Kina steget med 106 procent. Nu bliver danske producenters vilkår endnu bedre.

Kina valgte mandag at sænke tolden på importeret, frossen svinekød med en tredjedel.

Og det bringer glæde hos Danish Crown, der de seneste år har oplevet en voldsom stigning i eksporten til det folkerige land.

For Kina er ikke bare utroligt glade for svinekød. Landet er også hårdt ramt af afrikansk svinepest og har svært ved at producere svinekødet selv.

- Prisniveauet er allerede godt, og vi håber på, at dette her vil styrke forbruget. For de lavere priser vil blive sendt videre til forbrugerne, siger global salgsdirektør for Danish Crown Lars Albertsen.

Han fremhæver, at det kan være med til at give et mere stabilt marked i hele Asien.

Ingen kødforskrækkelse giver høj kilopris

I den officielle meddelelse begrunder myndighederne i Kina ændringerne med, at de vil optimere "handelsstrukturen og fremme udviklingen af en økonomi af høj kvalitet".

Blandt de øvrige produkter, som vil blive pålagt en lavere told, er fødevarer som nødder, ost, fisk, lægemidler og en lang række kemiske produkter.

Kina er blevet et marked, vi slet ikke regnede med for 10-15 år siden

Lars Albertsen, Danish Crown

Med virkning fra 1. juli næste år vil Kina udvide toldnedsættelsen til andre varegrupper - heriblandt teknologiske produkter, oplyser finansministeriet i Beijing.

Danish Crown har tidligere i år indgået en større salgsaftale med kinesiske Cofco og har åbnet en fabrik i Kina for at imødegå den stigende efterspørgsel. Landet er de seneste år blevet et vigtigt marked for Danish Crown, efter man har solgt sine aktiviteter i Storbritannien.

- Vi har set Kina udvikle sig særdeles attraktivt og er blevet et marked, vi slet ikke regnede med for 10-15 år siden. I dag er det nok i top-3 over de vigtigste markeder for os. Man har ikke den kødforskrækkelse derude med veganisme og flexitarisme og alt det, siger Lars Albertsen.

Ud over den store efterspørgsel er det lokale udbud faldet kraftigt, da den afrikanske svinepest har spredt sig, fortæller Lars Albertsen, der vurderer, at der mangler 200 millioner grise i Kina om året som følge af sygdommen.

Det er medvirkende til, at danske svinebønder kan få 13,3 kroner per kilo gris, de sælger til Danish Crown, mod lidt over otte kroner for et år siden.

Eksporten er steget med 106 procent

Hos Landbrug & Fødevarer er direktør Flemming Nør-Pedersen også begejstret for de lavere toldsatser.

For i årets første ni måneder er eksporten af fødevarer til Kina steget med 106 procent sammenlignet med sidste år. En stor del er svinekød. Og Landbrug & Fødevarer forventer, at den samlede eksport af fødevarer til Kina ender på ti milliarder kroner i år.

Kina er virkelig stormet frem

Flemming Nør-Pedersen, Landbrug & Fødevarer

- Kina er virkelig stormet frem og ender formentlig med at blive vores tredje- eller fjerdestørste eksportmarked, siger Flemming Nør-Pedersen.

De varslede lempelser i tolden lader ifølge AFP ikke til at have forbindelse til den handelsstrid, som USA og Kina har udkæmpet i over et år.

Tidligere i december blev de to parter enige om en delaftale, som blandt andet tager toppen af en del af de toldsatser, som USA og Kina har lagt på modpartens produkter.

Det betød blandt andet, at der blev fjernet told på amerikanske biler.

Opgøret stammer fra USA's præsident, Donald Trump, der har kaldt Kinas handelsoverskud med USA for "det største tyveri i verdenshistorien" og kritiseret sine forgængere for at lade det vokse. Derfor der længe kørt en handelskonflikt med udveksling af nye toldsatser mellem de to lande.