Skandalen om udbytteskat

Hovedmistænkt i udbyttesagen afhørt over tre dage af dansk politi

Bagmandspolitiet har efter fire års efterforskning nået en milepæl i sagen om svindel for 12,7 milliarder kroner.

Den hovedmistænkte i danmarkshistoriens største svindelsag, britiske Sanjay Shah, er i al hemmelighed blevet afhørt i Abu Dhabi af fire personer fra Bagmandspolitiet, også kaldet SØIK.

Afhøringen af Sanjay Shah foregik ifølge TV 2 og Politikens oplysninger over tre dage fra 20 til 22. september i ambassadørboligen i Abu Dhabi. Sanjay Shahs hustru, Usha Shah, der ligesom sin mand er sigtet i svindelsagen, blev også afhørt over en halv dag.

Fakta om sagen om udbyttesvindel

  • Sagen kom frem i august 2015, hvor Skat fortalte om udbyttesvindel for 12,7 milliarder kroner
  • Britiske Sanjay Shah, der bor i Dubai, er i årevis blevet betegnet som hovedmistænkt – han erkender at have modtaget over 8 milliarder kroner
  • En hidtil ukendt gruppe fra USA, anført af Matthew Stein og Jerome Lhote, er involveret i udbetalinger for over 4 milliarder kroner
  • Skattestyrelsen har anlagt omkring 545 søgsmål over hele verden mod personer og selskaber
  • Foreløbig har Skattestyrelsen indgået forlig, der sikrer 1,6 milliarder kroner til Danmark
  • Politiet har tiltalt otte personer

Fire personer fra Bagmandspolitiet stod for afhøringen, heriblandt vicestatsadvokat Niels Vejby Hansen og senioranklager Marie Tullin. Shah havde medbragt flere advokater til ambassadørboligen, heriblandt sin danske forsvarsadvokat Kåre Pihlmann og Kai Schaffelhuber fra firmaet Schaffelhuber Müller & Kollegen i Luxembourg. Helene Müller Schwiering, der repræsenterer 111 af de pensionsfonde, der er sagsøgt, var også til stede.

Blev arrangeret på få uger

Udbyttesagen kom frem i august 2015 og omfatter formodet svindel for 12,7 milliarder kroner. Shah indrømmede tidligt at have modtaget over 8 milliarder kroner, men påstod, at det hele var lovligt og sagde, at han var klar til at tale med dansk politi.

Han vil gerne have os til at tro, at han har en stærk sag, men det har han ikke nødvendigvis

Tom Kirchmaier, professor i økonomisk kriminalitet ved London School of Economics og Copenhagen Business School

Ifølge TV 2 og Politikens oplysninger fremsatte Bagmandspolitiet - efter mere end fire års efterforskning - i starten af september i år et ønske om at afhøre Shah. Omkring tre uger senere sad danske anklagere og efterforskere for første gang ansigt til ansigt med Sanjay Shah.

Bagmandspolitiet har ikke rejst tiltale mod Sanjay Shah, og derfor blev han afhørt med en sigtets rettigheder. Det betyder blandt andet, at hans udtalelser under afhøringen kan bruges mod ham, hvis der på et tidspunkt kommer en straffesag mod ham.

Strid om handler

Den første dag blev Shah afhørt om sin livshistorie, karrieren i flere storbanker i London og opbygningen af firmaet Solo Capital, som han stiftede i 2008, og som spiller en central rolle i sagen. Den følgende dag blev han udspurgt om nøglepersonerne i hans netværk af selskaber, hvad de lavede, og hvor meget han betalte dem for det.

Den sidste dag gik med afhøring om de handler med aktier og andre finansielle produkter, der var fundamentet for de refusionsanmodninger, der blev sendt til Skat i Danmark.

Bagmandspolitiet hævdede, at det hele foregik i et lukket system, og at handlerne var fiktive. De støttede sig til en grafik over handlerne, der blev beslaglagt under en ransagning af Shahs kontorer i Dubai. Den viser en sluttet cirkel af Shah-kontrollerede selskaber, men den mistænkte afviste Bagmandspolitiets udlægning og fastholdt, at der er tale reelle aktiehandler og udbyttebetalinger.

Ingen tiltalte - hundreder sagsøgt

Hverken Bagmandspolitiet, den danske ambassade i Dubai eller Shahs forsvarsadvokat Kåre Pihlmann har kommentarer til oplysningerne om en afhøring i ambassadørens bolig.

Men ifølge Thomas Elholm, professor i økonomisk kriminalitet ved Københavns Universitet, er afhøringen et centralt skridt for Bagmandspolitiet.

- Det er altid vigtigt at få afhørt mistænkte i sagen. Det kan være et vigtigt led i at komme videre med sagen, siger han.

Professor Tom Kirchmaier, der underviser på Copenhagen Business School og London School of Economics, er enig.

- Det er rigtigt godt, at han gerne vil tale. Og de har lært meget ved at tale med ham i tre dage. Men det hele afhænger af, hvor meget bedre sagen er blevet for Bagmandspolitiet. Det vigtige er, at de kan bygge en sag.

Shah er ikke forpligtet til at udtale sig, men gør det alligevel. Er det et tegn på, at han har en god sag?

- Han vil gerne have os til at tro, at han har en stærk sag, men det har han ikke nødvendigvis. Der er mange eksempler på, at mistænkte gør meget for at sende et stærkt signal til offentligheden, siger Tom Kirchmaier.

Det kom for nylig frem, at Bagmandspolitiet var blevet enige med de britiske kolleger i Crown Prosecution Service om, at danskerne fører en eventuel sag mod Sanjay Shah. Det er en fordel for Shah, blandt andet fordi Danmark - i modsætning til Storbritannien - ikke har en udleveringsaftale med Dubai.

- Han er perfekt beskyttet i øjeblikket i Dubai, siger Kirchmaier.

Bagmandspolitiet har sigtet et ukendt antal personer og selskaber i sagen om svindel med udbytteskat. Endnu er ingen tiltalt i sagen, der også efterforskes af Skattestyrelsen, der har rejst op mod 500 civile søgsmål verden over for at få penge hjem til Danmark.

I maj 2019 indgik Skattestyrelsen et forlig på 1,6 milliarder kroner med en gruppe amerikanske pensionsfonde anført af Matthew Stein og Jerome Lhote, der tidligere har samarbejdet med Sanjay Shah. De to valgte dog at forlade Shah og bygge deres egen organisation op med hjælp fra flere af Shahs tidligere ansatte.

Trækker bøde fra

Stein og Lhote købte i 2012 North Channel Bank i Mainz i Tyskland, der blev brugt til at trække penge ud af Danmark og Belgien. Banken, der fortsat er ejet af Stein og Lhote, blev 23. september i år dømt skyldig i groft bedrageri mod Danmark ved Retten i Glostrup og fik en bøde på 110 millioner kroner.

TV 2 og Politiken kunne i november fortælle, at bøden på 110 millioner kroner til North Channel Bank kan trækkes fra de 1,6 milliarder kroner i bagmændenes forlig med Skattestyrelsen.