Business

Swedbank efterforskes i sag med våbenproducenten Kalasjnikov

Transaktioner til en russisk våbenproducent gennem Swedbank har muligvis overtrådt internationale sanktioner.

Den svenske storbank Swedbank efterforskes ifølge et svensk tv-program af de amerikanske myndigheder for at have formidlet brud på amerikanske sanktioner mod Rusland.

Det fremgik af tv-programmet "Uppdrag Granskning" på kanalen SVT.

Det handler om transaktioner mellem de russiske ejere af våbenproducenten Kalasjnikov og dens amerikanske afdeling, der skal være sket gennem Swedbank.

Sanktioner efter Krim-annektering

Ifølge SVT er det i strid med internationale sanktioner, der forbyder transaktioner med Kalasjnikov og dets forskellige afdelinger.

Sanktionerne blev indført som resultat af Ruslands annektering af den ukrainske halvø Krim.

Transaktionerne skal være sket fra en konto i Swedbank til en konto på De Britiske Jomfruøer og herfra videre til Kalasjnikovs konto i Bank of America i USA.

Omkring 925.000 euro eller små syv millioner kroner kom frem til kontoen i Bank of America ifølge SVT-programmet.

Dansk direktør fyret

Da de første afsløringer om mulig hvidvask begået af Swedbank kom frem i februar, lød beløbet på omkring 40 milliarder svenske kroner. Efter afsløringer i medierne voksede sagen sig større.

I alt er der ifølge det svenske medie SVT tale om mistænkelige overførsler for mere end 1400 milliarder svenske kroner i Baltikum. Det svarer til 1100 milliarder kroner.

Sagen er blevet kædet sammen med Danske Bank, hvis estiske afdeling har været centrum for formodet hvidvask for op mod 1500 milliarder kroner.

Sagen fik i starten af april konsekvenser for Swedbanks daværende administrerende direktør, danskeren Birgitte Bonnesen, der blev fyret.

Få dage senere meddelte bankens daværende bestyrelsesformand, Lars Idermark, at han forlod Swedbank.

Næstformand i banken, Ulrike Francke, blev herefter udpeget som midlertidig formand for bankens bestyrelse.