Business

Hitlers ejendele solgt for millioner på auktion - og det møder kritik

Den europæiske jødiske forening frygter, at højreorienterede erhverver sig ejendelene.

En høj hat, håndskrevne breve, en skrivemaskine og en læderindbundet udgave af ’Mein Kampf’.

Fire ting, der alle har tilhørt Tysklands tidligere nazistiske diktator, Adolf Hitler.

Og fire ting, der sammen med cirka 140 andre ejendele fra diktatoren er solgt på en auktion onsdag hos det tyske auktionshus Hermann Historica.

Hatten gik for 50.000 euro, brevene til 80.000 euro, skrivemaskinen til 28.000 euro og 'Mein Kampf' for 4400 euro.

På auktionen var der også sølvbestik, fade, salt og peber-sæt, en buste, en cigarkasse i sølv, modelfigurer, skitser, fotos og mange flere ting.

Hitlers personlige 'Mein Kampf' blev solgt for 4400 euro.

Desuden solgte auktionen flere ejendele, der har tilhørt Hitlers kone, Eva Braun. Heriblandt en jakke til 6000 euro, en sort cocktailkjole til 4600 euro og en taske til 1600 euro.

Jeg skriver for respektfuldt at bede dig om at trække auktionen tilbage

Menachem Margolin, den europæiske jødiske forening

Mødt modstand

Men Hitlers ejendele burde slet ikke være auktioneret bort, når han er ansvarlig for flere millioner jøders drab.

Hitlers høje hat blev solgt for 50.000 euro.

Det skrev formanden for den europæiske jødiske forening EJA, Menachem Margolin, forud for auktionen i et brev til auktionshuset:

- Jeg skriver for respektfuldt at bede dig om at trække auktionen tilbage. Det er ikke en juridsk appel, men mere moralsk. Det, I gør, er ikke ulovligt, men det er forkert, skrev Menachem Margolin.

Formanden skrev videre, at foreningen ikke mener, at emnerne har nogen historisk værdi.

De frygter, at diktatorens ejendele vil blive købt af personer, der ”glorificerer og forsøger at retfærdiggøre handlingerne” med det for øje at udbrede antisemitisme i Europa.

Også en cigarkasse i sølv med Tysklands nationalvåben var på auktion.

- Det er i ånden af denne forståelse, at jeg beder Dem om at trække de nazistiske auktionsvarer tilbage. Ikke fordi de er ulovlige. Men for at sende en besked om, at nogle ting, især når de metaforisk er gennemvædet af blod, ikke bør sælges, skrev Menachem Margolin.

Ekspert: - Frygten er overdreven

Til TV 2 siger direktør for Hermann Historica, Bernhard Pacher, at auktionshuset har modtaget tre gange så mange henvendelser om auktionen efter rabbinerens brev.

Bernhard Pacher siger videre, at mediestormen ikke er i deres interesse, og at ejendelene skal ses som historiske objekter som alt andet.

Disse varer lader os opleve banaliteten af ondskab

Bernhard Pacher, direktør Hermann Historica

Det har han også skrevet i et svar til rabbineren, som TV 2 har set.

- Så hvorfor sælge ting, der har tilhørt massemordere og deres nærmeste? Fordi, at disse varer på første parket lader os opleve banaliteten af ondskab, skriver Bernhard Pacher.

Eva Brauns sorte cocktailkjole blev solgt for 4600 euro.

Bernhard Pacher forsikrer derudover om, at de fleste af emnerne sælges til museer og private samlere, og at det sidste, auktionshuset ønsker, er, at emnerne ender i forkerte hænder. De skal i stedet hjælpe til at forstå fortiden, skriver direktøren.

Jeg kan ikke se, hvad det vil skade, at hans hat bliver solgt

Karl Christian Lammers, lektor emeritus

Forfatter til flere bøger om Tyskland og nazismen og mangeårig lektor ved Københavns Universitet, Karl Christian Lammers, er enig med direktøren:

- Set udefra er frygten for førerdyrkelse måske overdreven. Jeg kan ikke se, hvad det vil skade, at hans hat bliver solgt. Og iøvrigt er mange museer formentlig interesseret, siger Karl Christian Lammers til TV 2.

Flere andre ting solgt

Karl Christian Lammers nævner, at en stor udstilling med ting fra nazismen skabte en sund debat om forholdet mellem tyskerne og Hitler år tilbage. Men det her er noget andet, erkender han, og så går man på listefødder:

Et håndskrevet brev fra 1908 skrevet af Adolf Hitler til hans barndomsven August Kubizek blev solgt for 80.000 euro.

- De frygter jo, at nogle højreorienterede vil købe dem som trofæer, og at det kan føre til en fortsat dyrkelse af myten Hitler. Man er generelt meget omhyggelig, siger Karl Christian Lammers.

Foruden genstande fra Adolf Hitler og Eva Braun var der også ejendele, der havde en relation til politikeren Hermann Göring og propagandaministeren Joseph Goebbels på auktion.

Det er ikke første gang, at Hitlers ejendele er blevet solgt. I 2017 blev hans røde krigstelefon solgt for 1,7 millioner kroner. I 2007 blev en globus solgt, og i 2014 var det et maleri.

Flere billeder af nazilederen var ligeledes på auktion. Dette billede med ramme blev solgt for 46.000 euro.