Business

Kørselsfradraget falder til næste år

ARKIVFOTO af pendlere på Kystbanen. Linda Kastrup / Scanpix

For de fleste pendlere drejer det sig om mindre end 100 kroner om året, siger privatøkonom.

Borgere, der kører langt til og fra arbejde, kan trække mindre fra i skat til næste år.

Satserne for befordringsfradrag og skattefri befordringsgodtgørelse falder nemlig en smule i 2020.

Hvor kørselsfradraget i år lød på 1,98 kroner per kilometer mellem 25 og 120 kilometer, vil det i 2020 lyde på 1,96 kroner. For kørsel over 120 kilometer lød det i 2019 på 99 øre per kilometer, men falder til 98 øre i 2020.

- Det skyldes, at benzinpriserne forventes at blive lavere i 2020, og at bilerne fortsat kører længere på literen. Hertil kommer et fald i udgifterne til bilforsikringer, lyder det fra Hanne Søgaard Hansen, der er formand for Skatterådet, i en pressemeddelelse.

Størst betydning i nogle kommuner

Kørselsfradraget er et af de mest brugte fradrag og blev i 2018 brugt af omkring 1,1 millioner danskere.

Men der er ingen grund til panik, lyder det fra Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom hos Danske Bank.

- Det er ikke noget, man lægger mærke til som pendler. Selvfølgelig hvis man pendler meget langt, har det en større betydning, men det er stadig i småtingsafdelingen, siger hun.

Ifølge privatøkonomen vil det for en pendler, der kører 100 kilometer hver dag, betyde, at fradraget falder med cirka 300 kroner om året, og at værdien af fradraget dermed falder med cirka 80 kroner afhængig af kommuneskatten.

Faldet i fradraget vil derfor få størst betydning for dem, der pendler langt og bor i en kommune med høj kommuneskat. Her peger Louise Aggerstrøm Hansen på beboerne i de Syd- og Vestsjællandske kommuner, der typisk har høje kommuneskatter og mange pendlere.

- Men for langt de fleste er det nede i en størrelsesorden, hvor det er under 100 kroner om året, siger hun.

Nogle regler er uændrede

Kører man i egen bil, når man bliver sendt ud på arbejde for virksomheden, er reglerne uændrede. Men også her falder taksterne også lidt.

For den såkaldte befordringsgodtgørelse, der tæller kørsel i egen bil, falder fra 3,56 kroner per kilometer for de første 20.000 kilometer til 3,52 kroner.

Over 20.000 kilometer falder den fra 1,98 kroner til 1,96 kroner.

Taksterne for godtgørelse af brug af egen knallert eller cykel stiger til gengæld en smule. Her bliver taksten fra 2020 0,54 kroner per kilometer mod de nuværende 0,53.