Business

Diabetes firdoblet på bare 35 år - nu vil WHO have billigere insulin

Aktieanalysechef mener ikke, at WHO's opfordring kommer til at få stor betydning for danske Novo Nordisk.

Priserne på insulin er blevet for høje, og det øger manglen i de fattige lande, lyder det fra verdenssundhedsorganisationen WHO onsdag.

Derfor opfordrer de nu til, at flere producenter kommer på markedet, så variationen øges, og priserne kommer ned.

- Faktum er, at forekomsten af diabetes vokser, den disponible forekomst af insulin til behandling er for lav, og priserne for høje, så vi er nødt til at gøre noget, siger direktøren for regulering af lægemidler og anden sundhedsteknologi i WHO, Emer Cooke.

Meldingen fra WHO kommer dagen inden World Diabetes Day, der 14. november hvert år sætter fokus på udbredelsen og bekæmpelsen af sukkersyge.

WHO fremhæver, at diabetes skader sundheden, og at sygdommen for mange kan være begrænsende for uddannelse og beskæftigelse. Og det går især udover lav- og mellemindkomstfamilier, hvis priserne er for høje.

Hvad siger Novo Nordisk

WHO vil over de næste to år følge producenterne for at sikre, at kvalitet, sikkerhed og virkning følger med, såfremt priserne kan holdes nede, lyder det.

På verdensplan står tre virksomheder for hovedparten af salget af insulin – Eli Lily, Sanofi og danske Novo Nordisk.

Vi hilser WHO's nye program for prækvalifikation velkommen

Soraya Ramoul, Novo Nordisk

Alle tre siger til New York Times, at de ”hilser alle tiltag, der gør tilgangen til insulin lettere, velkommen”.

Overfor TV 2 siger Novo Nordisk, at de ønsker at bidrage til at forbedre adgangen til medicin, der er til at betale:

- Novo Nordisk bakker op om en styrket global handling i forhold til den foruroligende stigning i diabetes på verdensplan. Vi hilser derfor WHO's nye program for prækvalifikation velkommen, da det understreger deres øgede fokus på diabetes. Vi tror på, at WHO's prækvalifikationer vil sikre kvaliteten på insulin til ressourcesvage lande, siger Soraya Ramoul, der er director for Global Access to Care i Novo Nordisk, i et skriftligt svar.

Gojka Roglic fra WHO fortæller til New York Times, at antallet af mennesker med diabetes er firedoblet over de seneste 35 år, så der i dag er mere end 400 millioner mennesker, der lider af sygdommen.

Diabetikere har udsigt til for tidlig død, blindhed, hjerteanfald og amputeringer som følge af for højt blodsukker. Og ifølge Gojka Roglic ligger en del af forklaringen i, at befolkningstallet i samme periode er steget. Også fedme er en forklaring.

Fakta om diabetes

Mindst 252.750 danskere har diabetes

60.000 danskere ved endnu ikke, at de har type 2-diabetes

300.000 danskere skønnes at have at forstadie til type 2-diabetes (prædiabetes)

Antallet af mennesker med diabetes er mere end fordoblet fra 2000-2016

Diabetes koster det danske samfund omkring 86 mio. kr. om dagen

I 2030 vil 430.000 danskere være diagnosticeret med type 2-diabetes

Kilde: Diabetesforeningen

WHO siger videre, at de med projektet ønsker at kopiere den succes, som de i starten af 00'erne havde med at udbrede medicin mod hiv.

På daværende tidspunkt kostede medicinen, ifølge organisationen, op mod 10.000 dollar om året. I dag er den nede på 300 dollars, da medicinen produceres af godkendte producenter i lande som Kina og Indien, oplyser WHO.

Ekspert: - Det er utopi

Der er i dag ikke patent på den klassiske insulin, hvorfor alle frit kan producere det.

Men spørger man aktieanalysechef i Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen, er der ikke noget at frygte for Novo Nordisk.

Det kræver for meget, og det er en utopi i en profitverden

Michael Friis Jørgensen, aktieanalysechef

- Insulin er ret produktionskrævende. Det er kort fortalt derfor, at der ikke kommer andre spillere, selvom det står dem frit for. Det kræver for meget, og det er utopi i en profitverden, siger Michael Friis Jørgensen.

Samtidig fremhæver han, at Novo Nordisk er rykket videre fra de 'gamle' insulinformer. Eksempelvis fik de i september godkendt en diabetespille. Derfor kommer det heller ikke til at betyde noget for Novo Nordisk rent økonomisk, lyder det.

Måske handler WHO's udmelding i stedet om at appellere til de store virksomheders samfundsansvar, Corporate Social Responsibility (CSR):

- Hvis det er noget, så er det her mere et pres fra WHO til, at de store virksomheder laver flere hjælpeprogrammer til bekæmpelsen af diabetes, siger Michael Friis Jørgensen.

Novo Nordisk skriver til TV 2, at der generelt er behov for at styrke sundhedssystemerne, og at de gerne vil være med til at "opbygge sundhedskompentencer" med lokale myndigheder og globale organisationer.

Novo Nordisk omsatte sidste år for 111,7 milliarder kroner og havde et overskud før skat på 48,7 milliarder kroner. I år venter de en vækst på 4-6 procent.