Business

Affaldsselskab vil ikke se liste over, hvor i verden dansk affald ender

Listen er en øjebliksbillede, og vores ansvar er at finde løsninger, lyder det fra vicedirektør i Vestforbrændingen.

Danmarks største affaldsselskab, Vestforbrænding, får ikke svar på, hvor plastaffaldet fra hovedstadens husholdninger bliver sendt hen i år.

Det skriver Ingeniøren.

Udmeldingen kommer efter, at TV 2 i september kunne dokumentere, at danske chipsposer, emballage og andet plastaffald endte på uautoriserede lossepladser i Malaysia.

Plasten var dumpet i det område, hvor det tyske sorteringsanlæg Alba sidste år eksporterede 150 tons plastaffald fra Vestforbrænding.

Det viste en aktindsigt fra Ingeniøren. Og nu kan Ingeniøren fortælle, at Vestforbrænding ikke spørger Alba om den liste, hvor den tyske virksomhed dokumenterer, hvor plasten ender:

- Vi har ikke haft grund til at spørge efter en opdateret liste, for vi har fået at vide, at det, som blev sendt til Malaysia, ikke bliver sendt til Malaysia længere, siger chefjurist og stedfortrædende direktør Jan Petersen til Ingeniøren.

Det var ellers på netop sådan en liste, at Ingeniøren kunne dokumentere, at den danske plast endte i Malaysia.

- Listen er et øjebliksbillede

Jan Petersen fortæller til Ingeniøren, at de har fokus på ”gennemsigtighed og transparens”, men at listen ikke bidrager med det.

Overfor TV 2 uddyber vicedirektøren. Han siger, at listen ikke giver udtryk for, hvad den endelige genanvendelse er, og hvor plasten ender.

TV 2 fandt dansk emballage med teksten "Lækker flødeis med chokoladesovs" i Malaysia.

- Det vigtigste for os er, at dansk plast ikke ender i Malaysia. Og listen kan hverken på den ene eller anden måde sikre det. Den er et øjebliksbillede. Vores ansvar er at finde løsninger, siger Jan Petersen.

Jan Petersen vil ikke afvise, at Vestforbrændingen beder om listen på et tidspunkt, men han understreger, at deres opgave er at gøre det muligt at genanvende plastikken. Og det skal ikke lyde som ansvarsfralæggelse, siger han.

Rådgiver: - De skylder sig selv det

Miljøpolitisk rådgiver og ph.d. Jens Peter Mortensen fra Danmarks Naturfredningsforening mener, at Vestforbrænding ”skylder sig selv” at kende plastens rute. Og det er ikke et argument, at listen kun viser det første led efter Tyskland.

Kims chipspose blev blandt andet fundet, da TV 2 var i Malaysia.

- Det er stadig interessant at se, hvor langt væk vi sender plastaffaldet. Vi burde kunne holde det inden for Europas grænser, og derfor er det interessant, hvor Alba i virkeligheden sender affaldet hen, siger Jens Peter Mortensen til Ingeniøren.

Vestforbrændingen fortæller, at de for at få klarlagt plastikkens vej efter Danmark har lavet et nyt udbud, der skal øge gennemsigtigtigheden og klarlægge, hvordan plasten kan havne i Malaysia.

I 2017 blev 48.000 tons af det plastaffald, Danmark havde sorteret til genanvendelse, fragtet ud over grænserne. Langt det meste eksporteres til Tyskland, men det, de ikke kan bruge, eksporterer de til nye mellemmænd, der måske eksporterer det videre. I lang tid var Kina verdens største aftager af plastik fra Europa og andre vestlige lande. I januar 2018 blev det dog ulovligt at importere plastik ind i landet, hvorfor andre sydøstasiatiske lande næsten er druknet i plast fra den vestlige verden.

Vestforbrænding fremhævede før sommer, at 75 procent af affaldet blev genanvendt. Men Ingeniøren kunne afsløre, at tallet kun var 31. Det kostede i september direktør Peter Basland posten som direktør. Siden blev en undersøgelse iværksat for at finde den reelle genanvendelse. Den er nu droppet.