Mens kinesisk tilbudsdag indtager Danmark, står Amazon klar med sin
Danske butikker har de seneste år forberedt sig på, at Amazon etablerer sig i Danmark - og måske tager sin helt egen tilbudsdag med.
Hvert år 11. november er internetservere rundt om i verden rødglødende af trafik. Her løber verdens største udsalgsdag, Singles' Day, af stablen.
De seneste år har danske butikker også taget tilbudsdagen til sig. Sidste år hoppede 13 procent af nethandlen herhjemme med på vognen. En stigning fra tre procent i 2017.
Efter Black Friday og Cybermonday er det således den tredje store internationale udsalgsbegivenhed, der har ramt Danmark.
Men ude i kulissen kan vente endnu en. Det drejer sig om Prime Day, der er Amazons egen tilbudsdag.
Tilbud i 36 timer
Amazon er ikke alene verdens største e-handelsplatform. Ifølge Forbes er det verdens største købmand overhovedet.
I anledning af selskabets 20-års fødselsdag lancerede de i 2015 Prime Day, der siden har været afholdt midt i juli.
På Prime Day gælder tilbuddene i 36 timer, og i 2019 lykkedes det Amazon at sælge varer for 48,5 milliarder kroner.
Salget blegner dog i sammenligning med Singles' Day, hvor der alene i Kina på et døgn sidste år blev omsat for 203 milliarder kroner.
Endnu ingen planer for Danmark
Danske butikker og webshops har de sidste par år forberedt sig på, at Amazon etablerer sig i Danmark.
For selv om danskere sagtens kan købe ting fra Amazon, er Amazon ikke formelt til stede i Norden med særskilt distribution, strategi og kundeservice.
Men indtil videre har internetgiganten holdt sig væk fra Nordens himmelstrøg.
Ifølge Per Østergaard Jacobsen, retailekspert og ekstern lektor på CBS, er det formentlig, fordi de nordiske lande stadig ligger længere nede på Amazons prioritetsliste.
- Altså se bare på Danmark. Selvom vi er godt med digitalt, er vi med vores 5,7 millioner indbyggere bare et lille bølgeskvulp i et meget stort hav.
Før Amazon således kan krydse Skandinavien af på landkortet, skal der oprettes kontorer og bygges store pakkecentraler, der skal kunne sende varer ud til hele Norden, lige fra Kruså til norske Svalbard.
Et nordisk eventyr vil derfor blive en stor investering for netmastodonten sammenlignet med andre markeder, forklarer Per Østergaard Pedersen.
Skal træde mere varsomt i Norden
Ifølge en rapport fra 2018 fra Boston Consulting Group har Amazon udviklet en nøje gennemtænkt strategi for sin nordiske entré.
Men den er altså indtil videre blevet i skuffen.
En anden årsag til det kan ifølge Per Østergaard Jacobsen være, at Danmark og det øvrige Skandinavien har høje standarder inden for forbrugerlovgivning og arbejdsmiljø.
- Det kan tænkes, at Amazon her træder lidt mere varsomt i Norden. For ellers ved de, at de får øretæver.
Internetvirksomheden er vidt og bredt blevet kritiseret for de vilkår, den har budt sine arbejdere.
Ansatte er eksempelvis gået sammen i et sagsanlæg, der skal hive selskabet i retten for gentagende brud på arbejdernes basale rettigheder.
Utilfredsheden kom også til udtryk på dette års Prime Day, hvor Amazon-arbejdere i Minnesota strejkede.
De undrede sig blandt andet over, at ledelsen ikke vil investere i bedre arbejdsvilkår, men godt kan betale for, at sangstjerner som Ariane Grande og Taylor Swift optræder til netgigantens udsalgsdag.