Business

Svinepest i Kina får danske svinepriser til at boome

Danske svineproducenter profiterer af et stort udbrud af svinepest i Kina. Her har man nemlig slagtet et par hundrede millioner smittede svin.

Den enes død er som bekendt den andens brød.

Kina er lige nu hårdt ramt af afrikansk svinepest, og det har kostet mere end 130 millioner svin livet, siden udbruddet af den smitsomme virussygdom første gang ramte i september 2018.

Kinesernes appetit på gris er dog ikke faldet, og det betyder gyldne tider for danske landmænd. Noteringen - altså den gennemsnitlige pris for et slagtesvin - er nu på det højeste niveau i mere end 20 år, og eksporten af svin til især Kina stiger måned for måned.

Jens Gammelgaard driver et større svinebrug i Odder, og han er godt tilfreds med udviklingen:

- Når der kører en lastbil fra gården, får vi 100.000 kroner mere, end vi gjorde for et år siden, siger han og understreger, at årets svinepriser står i skærende kontrast til sidste år, hvor udfordringerne var væsentligt større.

- Jeg har været landmand i 40 år, og det værste år for mig var sidste år, hvor kornet til foder var dyrt, mens kødet var billigt, når det skulle sælges, siger Jens Gammelgaard.

Hos slagterivirksomheden Danish Crown er man også blevet positivt overrasket over, hvor kraftigt priserne er steget.

- Det er en udvikling, vi aldrig har set før. På en dårlig baggrund er det en succeshistorie. Vi vidste godt, at der ville komme et opsving, da vi så, at Asien blev ramt af svinepest, men at pesten skulle sprede sig så bredt og så hurtigt, havde jeg ikke forventet, siger koncernchef Jais Valeur.

Han regner med, at fremskridtet vil fortsætte for de danske svinebønder - i hvert fald de næste tre eller fire år.

Prisen på grisen stiger i Kina

Mens kineserne importerer løs af det danske svinekød, skal de også vænne sig til at hive flere kinesiske yuan op af lommen, når koteletten sendes over disken.

Fra 11 kroner for et halvt kilo gris til 41 kroner, skriver South China Morning Post.

Og det er et prishop, der kan mærkes. Flere forbrugere skifter modvilligt svinekødet ud med det noget billigere kaninkød, skriver avisen.

Priserne er steget med 70 procent over de sidste seks år i takt med den stigende efterspørgsel. Nu vender kineserne blikket mod den danske produktion.

Kina-ekspert Nis Høyrup Christensen fra Copenhagen Business School fortæller, hvorfor svinekød er så vigtigt for kineserne.

- Svin spiller en væsentlig rolle i kinesernes dagligdag, og mere end halvdelen af kinesernes kødforbrug består af svinekød. Samtidig indgår grisen i en række retter, der serveres ved højtider. Grisekød er så vigtigt for kineserne, at regeringen faktisk har haft reservelagre af svinekød for at håndtere sådanne situationer, men vi er på en skala nu, hvor det er svært at møde efterspørgslen, siger han.

Den danske svineproduktion holder gang i 33.000 job herhjemme, og Danmark eksporterer til 120 lande til en værdi af godt 22 milliarder kroner, viser tal fra Landbrug og Fødevarer.