Business

Boligsalget slår ny rekord - sådan går det i din kommune

Der er blus på boligmarkedet, og priserne på huse stiger. Men det skræmmer langtfra køberne væk. Nye tal fra Boligsiden viser, at den samlede købsum for hussalget de første ni måneder er rekordhøj. Bax Lindhardt / Scanpix Danmark

Boligsalget når det højeste beløb siden 2011.

Danskerne har sjældent været gladere for mursten.

I årets første ni måneder er der således solgt huse for seks milliarder kroner mere, end der blev i samme periode sidste år.

Det viser tal fra boligsiden.dk.

- Faktisk har der ikke været solgt for så meget i Danmark siden 2011, hvor vi begyndte at indsamle statistik, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos boligsiden.dk.

Fra 1. januar og frem til 30. september har i alt 38.383 villaer og rækkehuse skiftet ejere. Beløbet lyder på 91,6 milliarder kroner.

Salg for 14,7 millioner kroner i timen

Især tredje kvartal trækker godt fra, hvor der i alt blev solgt 13.376 huse. Det svarer til en samlet købssum på 32,5 milliarder kroner.

Det betyder, at der hver eneste dag i juli, august og september er solgt huse for 353 millioner kroner – eller 14,7 millioner kroner i timen.

Hos Nykredit er de ikke overraskede over, at hussalget sætter rekord.

- Det går strygende for hussalget, mens ejerlejlighedsmarkedet har tabt pusten, siger bolig- og formueøkonom Mira Lie Nielsen.

Markedet for ejerlejligheder er - efter at have steget med over ti procent om året fem år i træk - faldet ned på et normalt niveau, forklarer hun.

Lav rente lokker købere til

Årsagen til det glohede husmarked skal ifølge Mira Lie Nielsen findes i Danmarks høje beskæftigelse, at lønnen generelt stiger og den rekordlave rente, som har betydet, at man kan få mere hus for pengene.

- Selvom det trækker op til mørke skyer for verdensøkonomien, så er Danmark indtil videre gået fri, siger hun.

Det er både førstegangskøbere og familier, som opgraderer den gamle bolig til en ny, der deltager i boligfesten, viser Nykredits egen analyse.