Business

400.000 er døde - medicinfirmaer indgår milliard-forlig

Smertestillende piller som disse har medvirket til en opiod-epidemi i USA. Handout / Scanpix Denmark

Firmaerne blive beskyldt for at have gjort millioner af amerikanere afhængige af opioder.

Et israelsk og tre amerikanske medicinalselskaber har indgået et forlig på 260 millioner dollar - cirka 1,7 milliarder kroner - i delstaten Ohio for deres rolle i den såkaldte opioid-epidemi.

Den har gjort flere millioner amerikanere afhængige af den smertestillende medicin.

Det første retsmøde skulle ellers have fundet sted i byen Cleveland mandag.

De berørte selskaber er AmericasourveBergen Corp, Cardinal Health Inc. og McKesson Corp samt det israelske Teva.

Sagen fra Ohio er kun en af de mange. Her skal de tre amerikanske medicinalselskaber betale 215 millioner dollar til to amter i Ohio, som havde stævnet dem. Teva, der har danskeren Kåre Schultz som topchef, ventes at skulle betale 20 millioner dollar kontant og afsætte 25 millioner dollar til behandling af ofre.

Millioner blev afhængige, og 400.000 døde

Medicinalvirksomhederne bliver i USA beskyldt for over en periode på 20 år at have gjort millioner af amerikanere afhængige af opioder og dermed have medvirket til, at over 400.000 er døde som følge af en overdosis.

Og den anklage kan Mads Uffe Pedersen, professor ved Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet, godt følge rationalet i.

- Medicinalvarefirmaerne gik ud og påstod, at opioider ikke var afhængighedsskabende og fik så lægerne til at udskrive opioidpræparater til småting, man aldrig må udskrive så stærk medicin til, siger han.

Det betød, at et præparat, som kun bør gives til dødsyge personer med stærke smerter eller i et afgrænset tidsrum til patienter, der lige har gennemgået en operation, blev udskrevet med rund hånd.

- I USA blev opioider brugt til alt. For eksempel kunne folk gå til lægen og få et præparat udskrevet på ubestemt tid, fordi de følte sig trætte, når de kom hjem fra arbejde, fortæller Mads Uffe Pedersen.