Business

Fiskere om lavere kvoter: Kommer til at koste job

Danmarks Fiskeriforening kritiserer den store sænkning af fiskekvoterne i Østersøen, som de mener kommer kommer for pludseligt. I stedet burde de indføres gradvist, så fiskerne kan nå at tilpasse sig.

I butikkerne vil priserne på sild og torsk stige en smule, men ikke mærkbart, mener professor emeritus Peder Andersen.

Det kommer til at koste arbejdspladser, at de danske fiskere fra næste år skal til at fange færre fisk.

Sådan lyder det fra næstformand i Danmarks Fiskeriforening Kim Kær Hansen, efter at EU-landene mandag aften blev enige om en reduktion i fiskekvoterne i det Østersøen.

- Det er beklageligt, og det kommer til at koste arbejdspladser. Det er jeg sikker på, siger Kim Kær Hansen.

Op til mødet mellem EU-landene havde EU-Kommissionen fremlagt et forslag til næste års fiskekvoter, hvor silde- og torskekvoterne for 2020 i den vestlige Østersø sænkes henholdsvis 68 og 71 procent.

For Danmark betyder forhandlingen, at torskekvoten bliver reduceret med 60 procent, og sildekvoten bliver reduceret med 65 procent.

- Et dårligt resultat

Men selv om kvoterne ikke er reduceret lige så meget, som der var lagt op til, så er der utilfredshed i Danmarks Fiskeriforening, som repræsenterer de danske fiskere.

- Vi synes, det er et dårligt resultat. Det er ikke et brugbart resultat, der er kommet ud af det. Det må vi bare erkende.

- Nu må vi læse på det og få det set ordentligt igennem, i forhold til hvad det indebærer. Og så må vi tage den derfra. Men det er ikke et resultat, vi kan bruge. Vi er skuffede, siger Kim Kær Hansen.

Havde håbet på en gradvis reduktion

Hovedargumentet for at reducere de danske fiskekvoter har været en sikring af fiskebestanden i Østersøen.

Det ønsker de danske fiskere selvfølgelig også at være med til, understreger næstformanden fra Danmarks Fiskeriforening.

Han havde bare håbet på, at man i stedet for en stor reduktion fra det ene år til det andet kunne have delt reduktionen ud over flere år.

- Vi synes, at man skulle være gået med en tilgang, hvor man i stedet for et eller to hop kunne være gået med tre og så stadig nå samme resultat.

- Men nu er det blevet sådan her, og det må vi forholde os til, siger Kim Kær Hansen.

Rammer ikke forbrugerne

Med en reduktion af torsk- og sildekvoterne på henholdsvis 60 og 65 procent er der tale om en ret stor reduktion. Men det er ikke noget, der vil betyde voldsomme prisstigninger for forbrugerne.

Det vurderer Peder Andersen, professor emeritus ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi. Han har været med til at lave rapporten, der ligger til grund for EU-kommisionens fiskekvoter.

- Når der kommer færre friske fisk ind i havnene i København og Gilleleje, vil det selvfølgelig betyde, at priserne går op. Men man skal samtidig huske på, at ud af de samlede landinger af torsk og sild i Danmark er det ikke noget, der kommer til at rykke voldsomt.